Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Strandengs-Champignon (Agaricus bernardii)
Foto: Michael Filtenborg

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Strandengs-Champignon (Agaricus bernardii)
Foto: Bent Christiansen


Foto/billede af Strandengs-Champignon (Agaricus bernardii)
Foto: Bent Christiansen


Foto/billede af Strandengs-Champignon (Agaricus bernardii)
Foto: Morten Kofoed-Hansen





Figur 1.

Strandengs-Champignon

Agaricus bernardii (læst 4540 gange)

Klasse: Agaricomycetes (Agaricomycetes)
Orden: Champignonordenen (Agaricales)
Familie: Champignonfamilien (Agaricaceae)

Kendetegn: En stor, grov champignon med iøjnefaldende groft opsprækkende hatoverflade.

Arten spottes på den iøjnefaldende opsprækkende hat og den kraftige statur i forbindelse med den ubehagelige lugt.

Hos unge eksemplarer er den metallisk, hos lidt ældre ubehagelig urinagtig.

Hatten bliver 10-20 cm bred (eller større) og stokken er 2-4 cm tyk, sædvanligvis tydeligt kortere end hatbredden.

Der er en ret bred og kraftig, hængende ring.

Hattens grundfarve er hvid, men de opsprækkende felter er ofte grålige eller brunlige.

Lugten er fra svag til middelstærk, ubehagelig, urinagtig, som våd snavset hund eller gedebuk. Smagen er tør svampeagtig eller med en kvalmende komponent.

Kødet er rødmende, Hos unge eksemplarer er karakteren tydelig, hos ældre kan det være lidt svært at se.

Strandengs-Champignon står ofte i mindre hekseringe.

Forveksling: Strandengs-Champignon er en ret let kendelige art, i alt fald, når den er typisk udviklet med den groft opsprækkende hat.

Vej-Champignon har ofte en lignende ubehagelig lugt, men er mindre, og har som en unik karakter dobbelt ring. Den er ikke, eller kun svagt, opsprækkende.

Randskællet Champignon - Agaricus subfloccosus - se linket HER - har ikke den kraftigt opsprækkende hatoverflade, men er fibrilløs og fint skællet.

Hvis kødet ikke erkendes som rødmende, er der et par forvekslingsmuligheder, der principielt kræver mikroskopi. Ingen af dem har dog den iøjnefaldende kraftigt opsprækkende hat.

Ager-Champignon-gruppen har også meget store arter, f.eks. Landsby-Champignon. Men disse er mere eller mindre gulnende og har en i reglen erkendbar anislugt, og desuden har de ikke den kraftigt sprukne hat.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Ager-Champignon, Vej-Champignon, Mark-Champignon

Biologi: Champignoner er heterotrofe svampe, som ikke danner mykorrhiza med planter, og lever af at nedbryde dødt organisk stof i jorden og opsugning af vand- og næringsstoffer via deres mycelium.

Spiselighed: Den er formentlig ikke giftig, men under alle omstændigheder ikke værd at spise p.g.a. ubehagelig lugt og smag.

Levested: Som navnet antyder, er dens oprindelige biotop strandenge med varierende saltpåvirkning. Men arten findes lige så ofte langs saltpåvirkede vejkanter og på græsplæner op til veje, hvor der er påvirkning fra vejsalt.

Udbredelse: Den kan findes på næringsrige, mere eller mindre saltpåvirkede biotoper i hele landet. Den må stadig betegnes som temmelig sjælden, men hyppigheden ser ud til at være stigende.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Strandengs-Champignon.

Hvornår ses den? Den kan ses juni-oktober.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 27-06-2014. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 24-09-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Funga Nordica 2008 , redaktion Henning Knudsen og Jan Vesterholt, mange forfattere. ISBN 978-87-983961-3-0




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator