Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sod-Tørvemos (Sphagnum papillosum)
Foto: Thomas Mosgaard

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sod-Tørvemos (Sphagnum papillosum)
Foto: Torben Ebbensgaard


Foto/billede af Sod-Tørvemos (Sphagnum papillosum)
Foto: Marie Glahn


Foto/billede af Sod-Tørvemos (Sphagnum papillosum)
Foto: Maria Therese WallemSod-Tørvemos

Sphagnum papillosum (læst 4003 gange)

Klasse: Tørvemosser (Sphagnopsida)
Orden: Sphagnales (Sphagnales)
Familie: Sphagnaceae (Sphagnaceae)

Kendetegn: Arten har den for tørvemosser ret sædvanlige bygning med grene, der sidder i sidebundter ud fra stænglen og er mere samlet i et "hoved" øverst. Grenbundterne hos arten har hyppigst 2 udstående grene og 2 tyndere, der hænger ned langs stænglen.

Sod-tørvemos har gerne matte, sodbrune farvenuancer ud over den grønlige grundfarve, og butte, skeformede blade. Grenene er ofte korte, tit kun ca. 1 cm lange selv på veludviklede eksemplarer, og de udstående grene ender som regel afrundet-but uden blege, tynde forlængelser.

Selve stænglen er normalt brun, og stængelbladene, der hovedsageligt sider opad tiltrykt stænglen, er kort tungeformede med næsten parallelle sider og bredt afrundet, lidt opflosset spids.

Set i stor forstørrelse (500-700 x) i mikroskop har de blege, vandsugende hyalinceller ud mod klorofylcellerne oftest en tæt belægning med bittesmå papiller (ses som små knuder eller "stifter"); disse har givet arten dens latinske navn, og Sod-Tørvemos er det eneste tørvemos, som kan have disse papiller. Undertiden mangler de dog også hos Sod-tørvemos (varieteten laeve).

Variation: Der er en del variation i farven efter som mosset står i lys eller skygge.

Forveksling: Arten kan i felten kendes ret sikkert ud fra følgende beskrivelse:

Blandt tørvemosser hører den til Sektion Palustria (med 6 danske arter), som er let at kende på de butte, skeformede, og samtidigt relativt brede grenblade. I sektion Palustria kendes den således:

Fra Rød Tørvemos (S. magellanicum) kendes den på at mangle de vinrøde farver, som denne art næsten altid har i det mindste på nogle blade eller på dele af stænglen eller grenene (Rød Tørvemos har heller ikke særlig mange blege forlængelser på grenene).

Fra Almindelig Tørvemos (S. palustre) kendes veludviklede planter af Sod-tørvemos på deres mere sodbrune farve (Almindelig Tørvemos er ofte lysegrøn og kan have desuden have svagt "kødrødlige"/gulrødlige farvenuancer på grenene) og det fladere hoved med forholdsvis brede grene. Hos planter af Sod-tørvemos er som regel næsten alle de udstående grene butte og mangler blege forlængelser, mens planter af Almindelig tørvemos ofte (men ikke altid) har mange af den slags forlængelser og desuden kan have tydeligt længere grene på op til 1,5-2 cm.

Almindelig Tørvemos kan under nogle voksestedsforhold også være ret brunlig, men vil i reglen så kunne kendes på at have mange grene med blege forlængelser.

Stribet tørvemos og Austins tørvemos er sjældne, og svære at bestemme makroskopisk, men vokser tit steder, hvor der også er Sod-tørvemos. De har også gerne brunlige farvenuancer og kan til tider endda blive næsten helt rustbrune. Ofte er deres grene mere kompakte som følge af tæt tiltrykte blade, og hovederne er mere hvælvede i midten. De har ofte mange udstående grene med blege forlængelser og hovedsageligt 2 (Stribet) eller 1 (Austins) nedhængede grene i hvert grenknippe.

Midtstillet tørvemos, der er halvsjælden og sikkert noget overset, kan umiddelbart ligne en mellemting mellem Almindelig- og Stribet tørvemos. Den har ofte ret lange grene, og tit har mange af de udstående grene hvidlige forlængelser. Grenknipperne på veludviklede planter har mest 3 nedhængende grene. Også den bør dog bekræftes ved hjælp af mikroskopiske kendetegn. Arten vokser i mere mineralrige kærområder, men undertiden på lokaliteter, hvor der også vokser Sod-tørvemos.

I mikroskop kan Sod-Tørvemos i de fleste tilfælde let kendes fra alle andre tørvemosser på hyalincellernes papilløse vægge ud mod klorofylscellerne. I sjældne tilfælde kan formen laeve (uden papiller) dog også i mikroskop være stort set umulig at kende fra Midtstillet tørvemos.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Tørvemos, Rød Tørvemos, ubest., Tæt Tørvemos, Udspærret Tørvemos

Biologi: Den sædvanlige mosbiologi med generationsskifte, se f.eks. Almindelig Tørvemos.

Levested: Den gror mere næringsfattigt end Almindelig Tørvemos og findes mest i ekstremfattigkær og højmose, hvor den gror ret tørt til middelfugtigt.

Udbredelse: Den er almindelig i ekstremfattigkær o.l., men ekstremfattigkær er ikke almindelige i Danmark, i hvert fald ikke på Øerne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sod-Tørvemos.

Hvornår ses den? Året rundt.

Status: Arten findes hist og her i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 18-01-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Mogens Holmen d. 26-08-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mossor. Interpublishing, Stockholm.Tomas Hallingbäck 2000.ISBN 91-86448-11-0.

Gert Sten Mogensen og Irina Goldberg: Danske og latinske navne for Tørvemosser, Sortmosser og Bladmosser, der forekommer i Danmark. Ver. 4. 29.12.2005.

- se linket HER

The Norwegian Sphagna: a field colour guide - forfatter: Kjell I. Flatberg, ISBN 82-7126-645-4 - kan downloades gratis på: - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator