Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
3. april 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Landsvale (Hirundo rustica)
Foto: Per Schans Christensen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | immature | juvenile | pullus | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Landsvale (Hirundo rustica)
Foto: Per Schans Christensen


Foto/billede af Landsvale (Hirundo rustica)
Foto: Jane Aasted Ditzel


Foto/billede af Landsvale (Hirundo rustica)
Foto: Per Schans Christensen



Landsvale

Hirundo rustica (læst 11131 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Svaler (Hirundinidae)

Kendetegn: 19-22 cm, vingefang 30-35 cm, vægt 16-25 g. Rødbrun pande og strube. Blåsort metalglinsende overside og gullig hvid på undersiden. Meget forlængede halefjer. Ungfugle mere matte farver og kortere halefjer.

Variation: Ingen

Forveksling: Bysvale, digesvale. Bysvalen har meget kortere halefjer og mangler den rødbrune pande. Digesvalen har et tydeligt brunt brystbånd. Bysvaler og digesvaler har en mere flaksende, nærmest nervøs, flugt end landsvaler.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Bysvale

Biologi: Landsvaler får to kuld æg om året. Første kuld i begyndelsen af juni og andet kuld i slutningen af juli. 4-7 æg. Klægning efter 14 dage og ungerne fodres på reden i tre uger. Reden formes som en halvskål og placeres gerne indendørs i staldbygninger. Er meget territoriale, og da rederne placeres med ned til 50 cm mellemrum, har hannerne sommeren igennem kampe, hvor de jager hinanden i luften.

Lever udelukkende af insekter, der fanges i luften.

Landsvaler samles ofte i meget store flokke, inden de trækker sydpå om efteråret.

Levested: Åbne og bebyggede områder. Antallet er størst i områder med meget landbrug, hvor der er mange fluer.

Udbredelse: Hele landet. Udbredt i Europa, Nordafrika, Asien og Nordamerika.

Siden 70erne er svalernes antal reduceret med ca 25%. Man mener, det primært skyldes reduktionen af husdyrhold i Danmark. Andre forhold som tørke i vinterkvarteret og dårligt vejr på trækruten, kan fra år til år betyde store variationer af antallet af fugle, der når DK.



Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Landsvale.

Hvornår ses den? Landsvalere ankommer til landet i marts-april og vender tilbage til vinterkvarterene i september-oktober.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Michael S. Jensen d. 16-07-2006




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator