Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
10. april 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Østlig Kalanderlærke (Melanocorypha bimaculata)
Foto: Kristian Laustsen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Østlig Kalanderlærke (Melanocorypha bimaculata)
Foto: Peter DamØstlig Kalanderlærke

Melanocorypha bimaculata (læst 3998 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Lærker (Alaudidae)

Kendetegn: Længde 16-18 cm, altså en meget kompakt lærke, med det karakteristiske bistre udtryk. Den har relativt stort, kraftigt, gulgråt næb. Ansigtet er meget kontrastrigt, med tydelig hvid øjenbrynsstribe, mørke tøjler og tårestriber. Overside: spraglet gråbrun, med indslag af hvide og mørke tegninger. Underside: hvid, med karakteristiske sorte brystpletter, som næsten danner et brystbånd. Flugt: tung, hoppende, lærkeagtig. Vingerne er trekantede og gråbrune på undersiden, uden hvide vingebagkanter. Endvidere tydeligt korthalet, med hvid halespids.

Stemme: Flugtkald og sang minder meget om sanglærkens, men flere varianter. Flugtkald: et rullende "pilp" eller "tjipp".

Føde: frø og insekter, fx græshopper.

Jizz: Kompakt stor, korthalet lærke med bistert udtryk, bør straks få en op på mærkerne.

Variation: 3 racer: bimaculata, rufescens, samt racestatus.

Forveksling: Kalanderlærke, (Melanocorypha calandra,)(pt. ej set i landet). Længde 17-20 cm, også en kompakt kraftig sag, dog større end Østlig kalanderlærke. Ligner meget ØKL, men undervingen er nærmest sort, med tydelig hvid bagkant. Desuden hvide halesider.

Sanglærke (Alauda arvensis) længde 16-18 cm, som dog ikke er nær så kompakt.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Sanglærke

Biologi: Den omhyggeligt udførte forede rede, laves direkte på jorden, i nærheden af vegetation mhp. skygge for solen i de varmeste timer. Den lægger 3-4 æg primo maj, som klækkes efter 12-13 dages rugning. Som så mange andre jordrugere forlader ungerne reden omkring 9 dage før de er flyvefærdige og søger i skjul.

Levested: Kuperet terræn, tørt agerland, stepper, ørkenlignende områder, samt stenede bjergskråninger.

Udbredelse: Almindelig i Tyrkiet og Mellemøsten.

Sjælden gæst i Vesteuropa og Skandinavien, med under 20 fund.Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Østlig Kalanderlærke.

Hvornår ses den? I Danmark er der 1 fund af arten.

Den blev fundet den 1. januar 2006 på Staunings Ø, hvor den hovedsageligt sås fouragere i opskyl i strandkanten. Ofte med afstikkere til Ølsemagle revle, hvor den ligeledes ivrigt søgte føde. Fuglen var stationær i området til 4. januar 2006, hvor den op af formiddagen trak væk fra området.

Genfundet den 3. marts 2006.

Fuglen er nu efter 2 måneders forsvinden, hvor den givet har været i området, dukket op på Staunings Ø igen. I skrivende stund er fuglen fortsat på plads, og det må forventes, at fuglen er den samme som sås først på året.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 04-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 16-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten 1998, samt hjemmesiden - se linket HER
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator