Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skovpiber (Anthus trivialis)
Foto: Jørgen Erik Nissen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skovpiber (Anthus trivialis)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Skovpiber (Anthus trivialis)
Foto: Torkild Kristensen


Foto/billede af Skovpiber (Anthus trivialis)
Foto: Helle KrogsgaardSkovpiber

Anthus trivialis (læst 6113 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Vipstjerte & pibere (Motacillidae)

Kendetegn: Længde 14-16 cm. Ligner meget Engpiber og kendes lettest fra denne på stemmen. Brystet er tydeligt længdestribet (ikke plettet) på GULLIG eller ORANGEBRUN baggrund striberne på undersiden er brede og tydelige på brystet, men KORTERE og SVAGERE PÅ FLANKERNE (ligner tuschstreger en vigtig adskillelse fra andre pibere, der har bredere flankestriber), bugen HVID. Har en tynd sort skægstribe, der ender i en mørk plet; oven over denne ses en tydelig gul stribe; har tydelig, ret lang øjenbrynsstribe. Rygsiden har på gråbrun bundfarve mørke striber og et ret utydeligt vingebånd (Rødstrubet Piber har en mere broget ryg, bl.a. på grund af hvide fjerkanter). Bagklo kort (7-9mm) og krum.

Vingebånd: de mellemste dækfjers centre er mørke i god kontrast til lyse spidser: danner mørk perlerække på tværs af vingen som hos Markpiber.

Ben og næbbasis lyserøde.

Sidder gerne i træer, som den bruger som udkigsposter og den starter altid sangen fra et træ eller en busk, hvortil den også undertiden vender tilbage igen.

Spadserer adstadigt, systematisk afsøgende omkring i kort vegetation. Kan gemme sig i trækroner. Stivner ved uro opmærksomt og tager hurtigt flugten. I flugten ret langvinget med trekantede vinger og smal bug i direkte overgang til halen. Mørkt bryst mod hvid bug er da tydelig.

Stemmen: I sangflugten stiger Skovpiberen først lige op med hurtige vingeslag for siden på udbredte vinger at dale ned (hyppigt) til udgangspunktet, ofte i toppen af et træ. Sangen består af trillende serier, som først accelererer, men derefter bliver langsommere, i takt med at fuglen daler. Advarselskaldet er et taktfast gentaget tzytt.

JIZZ: Spurvestor fugl i åben skov, med sangflugt der starter fra træ. Når fuglen daler på stive vinger, hænger benene før fuglen lander i træ igen = typisk Skovpiber.

Forveksling: Engpiber

I felthåndbogen kan du læse mere om: Engpiber

Biologi: Bygger rede på jorden, ofte tæt ved en busk. Første kuld æg lægges i maj. Ofte 2-3 kuld på en sommer.

Føden består hovedsagelig af insekter.

Levested: Skovlysninger, heder med spredte buske og i Skandinavien i åben skov op til trægrænsen.

Udbredelse: Bestandsstørrelse i Danmark anslået til 67.000 par, iflg. Fugleregistreringsgruppens punkttællinger i 1993-94. Arten har en vid udbredelse både i Sverige og Norge. I Sverige regnes den for en af landets almindeligste fugle, med en (groft anslået) bestand på 4 mill. par (1976) trækgæster fra Norge og Sverige ses specielt i Danmarks østlige egne i perioderne ult. april/pr. juni pr. aug/ med. okt.

Yngler i samtlige europæiske lande (- Island og Irland) samt østover gennem Asien til NØ-Mongoliet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skovpiber.

Hvornår ses den? Ankommer fra vinterkvarteret i tropisk Afrika midt i april/maj og trækker atter sydover sidst i aug./sept.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 20-02-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 21-02-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten v. Beaman, Madge og Olsen, Gad 1998.

Fuglene i Danmark v. Meltofte og Fjeldså, Gyldendal (2. udgave 2002).

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator