Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. oktober 2017
 

FelthåndbogenFoto/billede af Havlampret (Petromyzon marinus)
Foto: Klaus Kevin Kristensen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Havlampret (Petromyzon marinus)
Foto: Bo Skelmose


Foto/billede af Havlampret (Petromyzon marinus)
Foto: Bo Skelmose


Foto/billede af Havlampret (Petromyzon marinus)
Foto: Bo Skelmose Havlampret (Petromyzon marinus) (læst 13416 gange)

Klasse: Rundmunde (Cephalaspidomorphi)
Orden: Lampretordenen (Petromyzontiformes)
Familie: Lampretfamilien (Petromyzontidae)

Kendetegn: Langstrakt åleagtig marmoreret krop. To rygfinner der sidder langt tilbage på kroppen og en stor sugemund tæt besat med rækker af horntænder. Har syv tydelige gælleåbninger, hvilket tildels er årsagen til det ældre navn niøjer for lampretter, idet man på siden af en lampret kan se et næseborn, et øje og de syv gælleåbninger - ialt ni styks. Relativt stort dyr, der kan blive op til 1 m lang, almindeligvis bliver den dog kun op til 60-70 cm.

Forveksling: Kan kun forvekles med andre lampretarter, men da den normalt bliver betydeligt større end de andre arter, er det sjældent noget problem. Mindre eksemplarer kan kendes på det meget store antal tænder i munden, og på den som regel kraftige marmorering. De mindre arter er alle mere ensfarvede.

Biologi: Blodsuger og ådselæder, der for det meste lever af at suge blod og kropsvæsker på større fisk. Den rasper hul i skindet med tænderne, og udskiller et enzym, der dels opløser værtsfiskens væv, og dels forhindrer blodet i at størkne.

Levested: Lever sit voksne liv i havet, men vandrer op i vandløb for at gyde. Det sker gerne sammen med laks og ørreder. Æggene lægges på bunden af vandløb. Efter parringen dør forældrene. Larverne, der går under betegnelsen hørål, og som ligner små gullige ål, men som kan kendes på de 7 gælleåbninger, lever i ferskvand i 2-5 år, inden de vandrer ud i havet for at vokse op.

Udbredelse: Vidt udbredt, men ikke særligt talrig i Danmark.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Havlampret.

Hvornår ses den? Havlampretter vandrer typisk op i vandløbene i årets første halvdel, fra omkring februar til juni måned. Hærålene kan ses på forskellige tidspunkter, men lever som regel ret skjult i bunden.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Lars Thomas d. 19-01-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 22-01-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Muus, Nielsen, Dahlstrøm og Nyström: Havfisk og fiskeri, Gads Forlag 1997

Whitehead m.fl: Fishes of the Northeastern Atlantic and the Mediterranean, UNESCO 1984

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator