Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Tropiphorus elevatus (Tropiphorus elevatus)
Foto: Lars Thomas

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Tropiphorus elevatus (Tropiphorus elevatus)
Foto: Morten Kofoed-Hansen


Foto/billede af Tropiphorus elevatus (Tropiphorus elevatus)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Tropiphorus elevatus (Tropiphorus elevatus)
Foto: Ole MartinTropiphorus elevatus

Tropiphorus elevatus (læst 129 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Snudebiller (Curculionidae)

Kendetegn: Længde: 5,5-6,3 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen. Kroppen er sort, på oversiden med brunlig skælklædning. Dækvingerne har pletvis lysere skælklædning samt mørkere pletter med sparsom skælklædning. Følehornene og benene er mere eller mindre brunlige.

Snuden er bredere fortil end på midten. Øjnene er ret flade, set fra siden adskilt mindst lige så langt fra hovedets overrand som fra dets underrand. Pronotum er bredere end langt med en fin længdekøl på midten.

Dækvingerne er korte og hvælvede, over skuldrene tydeligt bredere end pronotums rod. Skuldervinklen er fremspringende. Stribemellemrummene er skiftevis flade og hvælvede. De hvælvede stribemellemrum har hver en række med korte børster. Sømmen er bagtil noget kølformet ophævet.

Lårene er utandede. Kløerne er sammenvoksede ved roden.

Forveksling: Slægtens to øvrige arter, T. terricola og obtusus, adskilles ved at have ensartede, flade stribemellemrum. Desuden mangler T. terricola opstående dækvingebørster og obtusus har smallere dækvinger over skuldrene, idet de her kun er ca. så brede som pronotums rod.

Barynotus-arterne kan ligne en del ved første øjekast. Slægten adskiller sig dog ved at pronotum mangler længdekøl og i stedet har en antydet længdefure, ved at kløerne ikke er sammenvoksede ved roden mm. B. moerens har også skiftehvis flade og hvælvede stribemellemrum (i modsætning til slægtens to andre arter, B. obscurus og squamosus), men har mange små og uregelmæssigt placerede børster på de hvælvede stribemellemrum. Alle arterne er større (mindst 7,5 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen)

Lucerneøresnudebille (Otiorhynchus ligustici) kan måske ligne lidt ved først øjekast, men den har ikke ophøjede stribemellemrum og mangler tydelige dækvingestriber. Derudover har den længere følehorn og er væsentigt større (9-12 mm fra øjnenes forrand til dækvingespidsen)

I felthåndbogen kan du læse mere om: Barynotus obscurus, Lucerneøresnudebille, Liophloeus tessulatus

Biologi: Arten lever på Almindelig bingelurt.

Den antages at formere sig partenogenetisk i vores egne og kan, ligesom slægtens andre arter, ikke flyve eftersom flyvevinger mangler.

Levested: Løvskove

Udbredelse: Almindelig fra den østlige halvdel af Jylland og østover.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Tropiphorus elevatus.

Hvornår ses den? Kan findes det meste af året, men særligt i april-maj.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 16-03-2020. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 19-03-2020.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Victor Hansen, 1968: Danmarks Fauna 69 - Biller XXI. Snudebiller

Den danske rødliste:

- se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator