Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Nattergal (Luscinia luscinia)
Foto: Elmer Pedersen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Nattergal (Luscinia luscinia)
Foto: Jørgen Dam


Foto/billede af Nattergal (Luscinia luscinia)
Foto: Jørgen Dam


Foto/billede af Nattergal (Luscinia luscinia)
Foto: Jørgen DamNattergal

Luscinia luscinia (læst 6058 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Drosselfugle (Turdidae)

Kendetegn: L: Ca. 15-17 cm. En anonym og gråbrun spurvefugl, der tidligere tilhørte drosselfuglene (Turdidae), men nyeste taksonomiske opdatering placerer Nattergal med Fluesnapperne (Muscicapidae). Den sky Nattergal høres i langt højere grad end den ses, men kan ses på sangpost, hvis observatøren udviser tålmodighed. Dragten karakteriseres ved brun overside med en rustrød overgump og hale. Den besidder store sorte øjne, et sortgult spidst og kort næb samt gråbrune kinder. Brystet er gråbrunt og varierende spættet, mens fødder og ben er brunlige.

Nattergalen er en fremragende sanger, der synger højlydt fra morgen til aften i yngleperioden. Hakkende tempo, der bl.a. blander både smækkende og klukkende passager i dens sang. En syngende nattergal kan høres på lang afstand. Kaldet skulle minde om en Hvidhalset Fluesnapper, der markant advarer med et ihp samt en hårdt err.

Forveksling: Sydlig Nattergal. Hvor Nattergal er Nord- og Østeuropas substituerede udgave, er Sydlig Nattergal den ægte nattergal, der synger smukkere og har en plads hos folket og i litteraturen. Sydlig Nattergal ligner Nattergal, men adskiller sig ved at have rustrød farve længere op ad ryggen end Nattergal, samt tydeligere hvid/lys øjenring, ensfarvet gulbrunt bryst samt gulbrun undergump. Stemmen er dog det nemmeste træk, at skelne de to arter fra hinanden.

Biologi: Nattergalen lever primært af insekter og andet småkravl, mens sensommerens diæt kan suppleres med bær. Den bygger rede i tæt krat.

Levested: En almindelig ynglefugl i Danmark, der oftest træffes på øerne og øst for højderyggen i Jylland. Den foretrækker at yngle i buskads og krat og tæt løv- og blandskov typisk i forbindelse med vådområde som sø, å, mose eller lignende. Den kan også træffes i fugtige parker og haver.

Udbredelse: Nord- og Østeuropas Nattergal har sin vestlige yngleudbredelse i Danmark og sin østlige grænse i det vestlige Sibirien medens den nordlige grænse er i Sverige og Finland samt syd på til Øst- og Sydøsteuropa.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Nattergal.

Hvornår ses den? Nattergalen er en trækfugl, der yngler i Danmark. Nattergalen ankommer til Danmark fra primo maj til medio juni og forlader således landet igen i august-september. Den overvintrer syd for ækvator i Afrika.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Skrevet/lagt på nettet af Morten Swayne Storgaard d. 08-11-2016
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
BirdLife International. 2014. Luscinia luscinia. The IUCN Red List of Threatened Species 2014: e.T22709691A62580487. Brugt 7. november 2016. - se linket HER.

Gejl, L. 2013. Fugle felthåndbogen. Gyldendal 2. udgave.

Sangster, G., Alström, P., Forsmark, E., Olsson, U. 2010. Multi-locus phylogenetic analysis of Old World chats and flycathcers reveals extensive paraphyly at family, subfamily and genus level (Aves: Muscicapidae). Molecular Phylogenetics and Evolution. 57: 380-392.

Svensson, L., Mullarney, K. & Zetterström, D. 2012. Fugle i felten. Lindhardt og Ringhof. 5. udgave

Dybbro, T. 2002. Danmarks store naturleksikon. Politikens forlag. 2. udgave.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator