Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. september 2017
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Blåhals (Luscinia svecica)
Foto: jens veilgaard vendelbo

Galleri:
Seneste billeder | 2. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Blåhals (Luscinia svecica)
Foto: jens veilgaard vendelbo


Foto/billede af Blåhals (Luscinia svecica)
Foto: Ole Bo Olsen


Foto/billede af Blåhals (Luscinia svecica)
Foto: jens veilgaard vendelbo



 Blåhals (Luscinia svecica) (læst 4975 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Drosselfugle (Turdidae)

Kendetegn: Blåhals er den blå udgave af rødhalsen, blot mere slank og langbenet. Den har en markant hvid øjenbrynstribe, en brunlig overside og en sort hale med rustrøde sider. Det markante er hannens blå hagesmæk hvorunder der ses en sort, hvid og en rustrød stribe. I den blå hagesmæk findes en strubeplet der kan være hvid (sydlig blåhals) eller rustrød (nordlig blåhals). Hunnen er mere neutral i brunlige farver, enkelte hunner kan have lidt farver på struben.

Underarter:
Sydlig Blåhals (Luscinia svecica cyanecula)
Nordlig Blåhals (Luscinia svecica svecica)

Forveksling: Blåhalsen har et markant udseende og der er ikke de store forvekslingsmuligheder med andre arter.

Biologi: Arten lever af insekter og frø.

Levested: Den sydlige blåhals er en relativt sjælden ynglefugl, som primært yngler i marskområdet i det sydvestlige Sønderjylland. Den yngler især ved vandløb med tagrør og drængrøfter og foretrækker lav vegetation med kratbevoksning op til åbne områder.

Den nordlige blåhals yngler ikke i Danmark, men ses på træk på vej til og fra de Skandinaviske og yngleområder. Det er især på de kendte træksteder, som eksempelvis Skagen om foråret, at der er mulighed for at se nordlig blåhals.

Udbredelse: I Danmark genindvandrede sydlig blåhals som dansk ynglefugl i 1992 og har etableret sig i det sydvestlige Jylland fra landegrænsen til Ringkøbing Fjord med mere end 100 ynglepar.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Blåhals.

Hvornår ses den? Sydlig blåhals ankommer fra vinterkvarterene i Afrika allerede i begyndelsen af april, hvorimod nordlig blåhals først ankommer fra Sydøstasien i i begyndelsen eller midten af maj, gerne med massivt gennemtræk i dagene omkring 10. maj.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 10-11-2010. Beskrivelsen er senest redigeret af Morten DD Hansen d. 10-11-2010.
Se historik
.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator