Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
6. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Spidsbladet Hasselbrombær (Rubus gothicus)
Foto: Poul Evald Hansen

Galleri:
Seneste billeder | blomstrende individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Spidsbladet Hasselbrombær (Rubus gothicus)
Foto: Poul Evald HansenSpidsbladet Hasselbrombær

Rubus gothicus (læst 2739 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Rosenordenen (Rosales)
Familie: Rosenfamilien (Rosaceae)

Kendetegn: 1. årsskuddene er helt eller næsten glatte, voksende i sollys mere eller mindre vinrøde og der er ingen eller meget få stilkkirtler; der er ca. 10-20, skrå og ret svage, 4-6 mm. lange torne af ret ens størrelse og ingen småtorne.Kronbladene er hvide, griflerne grønlige og glatte og frugtknuden er glat.

Bladene på 1-årsskudet er 5-delte og endebladet har den karakteristiske facon for Gothicus-gruppen inden for Hasselbrombær: Grunden er udrandet til svagt hjerteformet og der er en slank ca. 2 cm. lang ret jævn tilspidsning. - Bladkanten er ofte udpræget bølget til næsten kruset.

Den har Hasselbrombærs fælles karakteristiska: Overlappende småblade, overlappende kronblade og akselblade, som ikke er linjeformede, men smalt lancetformede, d.v.s. med smal, men tydelig bladplade.

Variation: I skygge erstænglen mindre rød.

Forveksling: Når Spidsbladet Hasselbrombær er erkendt som en hasselbrombær, kan den kendes ud fra følgende, idet den ikke hører til de lettest bestemmelige hasselbrombær:

R. haesitans har mere kantet-rhombeformet endeblad med samme lange tilspidsning og mere krumme torne samt mange småtorne mellem de store torne.

R. sprengeliusculus har rosarøde kronblade og korte støvblade; den har mere krumme torne og en del almindelig hår mellem tornene.

R. Lidforsii har langt færre og tydeligt mere krumme torne.

R. aureolus har rosa kronblade og betydeligt brede endeblad med upræget hjerteformet grund.

Håret Hasselbrombær har stærkt hårede støvknapper, og en del stilkkirtler mellem tornene.

Walbergs Hasselbrombær er også kirtelfattig og med tilspidset endeblad, men har endeblad med udpræget hjerteformet grund, og bladene er kortere tilspidsede. Desuden er væksten i reglen langt kraftigere, omtrent som Armensk Brombær.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Wahlbergs Hasselbrombær, Armensk Brombær, Håret Hasselbrombær, Lindbloms Hasselbrombær

Biologi: Som de øvrige brombær. Se også forklaringen på Hasselbrombærs oprindelse under Håret Hasselbrombær.

Levested: Skovkanter, skovbryn, markhegn m.v.

Udbredelse: Det er en af vore mest udbredte Hasselbrombær. Den er udbredt og ret almindelig i store dele af Nord- og Nordvestsjælland, Østjylland og Bornholm og findes mere spredt i resten af landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Spidsbladet Hasselbrombær.

Hvornår ses den? Den blomstrer juni-juli. Hasselbrombær blomstrer i reglen lidt før Brombær.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 07-08-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 22-08-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Nordiske Brombær, Anfred Pedersen og Jens Christian Schou, AAU-Reports 1992, ISBN 87-87600-28-5.

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Den Ny Nordiske Flora har en hel del farveillustrationer af brombærsmåarter. Nordiske Brombær har detaljerede stregtegninger udført af Jens Christian Schou. Nordiske Brombær har på udgivelsestidspunktet i Danmark alle i landet forekommende anerkendte småarter af egentlige brombær og hasselbrombær med; den har klassiske bestemmelsesnøgler så vel som synoptiske nøgler. Nordiske Brombær er desværre udsolgt fra forlaget og svær at opdrive antikvarisk. Man kan evt. prøve hos The Library, Botanical Institute, University of Aarhus, Nordlandsvej 6, DK-8240 Risskov, Denmark.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator