Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
27. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sodfarvet Skråpe (Puffinus griseus)
Foto: Thomas Bundgaard Rasmussen

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sodfarvet Skråpe (Puffinus griseus)
Foto: Peter Nielsen


Foto/billede af Sodfarvet Skråpe (Puffinus griseus)
Foto: Peter NielsenSodfarvet Skråpe

Puffinus griseus (læst 4032 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Stormfugle (Procellariiformes)
Familie: Egentlige Stormfugle (Procellariidae)

Kendetegn: Længde 40-51 cm, vingefang 94-109 cm. Eneste mørke skråpe i Nordatlanten. På størrelse med Stormmåge. Cigarformet krop, smalle vinger. Sortbrun med lysegrå undervingedækfjer, der glimter i medlys. Undervingens lyse felt (hvis udstrækning varierer) er som regel kun synligt på nært hold, på afstand virker fuglen ensfarvet mørk. Fødderne kan stikke ud bag halen, der da virker trekantet.

Flyver meget hurtigt i typisk skråpeflugt med stive vinger og høje glid i buer på sabelformede vinger over bølgerne (lidt som en kæmpestor Mursejler) med serier af hurtige vingeslag, afløst af perioder med glideflugt.

Fugle der observeres i danske farvande (især. sept-okt.) har i virkeligheden yngledrift i kroppen For de er på vej til Sydatlanten her ankommer de for at yngle i det tidlige forår dér i oktober. Ungerne er flyvefærdige tidligt i april og følger da de voksne på en imponerende rejse, der kan opfattes som et sløjfetræk til de nordlige dele af Atlanterhavet. De når USAs og Canadas kyster i maj-juni og søger i juli-august mod Europa. Et lignende træk foregår i Stillehavet.

Forveksling: Kan forveksles med de mørkeste Balearskråper (Puffinus mauretanicus), der dog har lys midterdel af bugen (mindst så lys som undervingen).

Mørke kjover glider på vinklede vinger (W-formede), har længere, spids hale, lyse halvmåneformede pletter ved håndsvingfjerenes basis.

Kan endvidere forveksles med mørke malemukker.

Biologi: Lever hovedsagelig af blæksprutter, krebsdyr og fisk (tobis), som den fanger ved mindre dykninger.

Om yngletid: se under kendetegn.

Levested: Yngler på den sydlige halvkugle og optræder i DK kun som trækgæst, der overvintrer sept.-okt. i Nordatlanten.

Udbredelse: Artens nærmeste store yngleplads er Falklandsøerne i Sydatlanten. Særlig store kolonier findes omkring New Zealand.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sodfarvet Skråpe.

Hvornår ses den? Fåtallig efterårsgæst (flest sept.-okt.) i de ydre farvande (ca. 85 ved den jyske vestkyst) og Kattegat, i øvrigt meget sjælden. Ses fra land kun i forbindelse med kraftige vestenvinde. Det årlige antal iagttagelser i DK har i perioden 1977-2001 varieret mellem 30 og 446, i gennemsnit 157 fugle.

Det sker hyppigt, at fuglene kommer langt ned i Kattegat. Herfra skal de ad vandvejen søge mod sydvest hvilket bl.a. bringer dem dybt ind i Århus-bugten, hvor de til tider kommer ganske tæt på land.

Så godt som alle iagttagelser af Sodfarvet Skråpe i DK er gjort efter 1970. Fremgangen skyldes dels stigende aktivitet blandt ornitologer og dels ændringer i fiskebestandene i Nordsøen. Især tobisens fremgang antages at have indflydelse på antallet af Sodfarvet Skråpe i DK, idet arten i høj grad lever af denne fisk.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 19-09-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 22-11-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Danmark v/Meltofte, Gyldendal 2002.

Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten v/Beaman, K.M.Olsen m.m., Gad 1998.

Fugle i felten, v/Mullarney m.fl., L & R 2004.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator