Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
22. september 2017
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Sibirisk bynkefugl (Saxicola maurus)
Foto: Jan Skrubbeltrang

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | 2. kalenderår | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sibirisk bynkefugl (Saxicola maurus)
Foto: Jan Skrubbeltrang


Foto/billede af Sibirisk bynkefugl (Saxicola maurus)
Foto: Jan Skrubbeltrang


Foto/billede af Sibirisk bynkefugl (Saxicola maurus)
Foto: Jan Skrubbeltrang



 Sibirisk bynkefugl (Saxicola maurus) (læst 2772 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Drosselfugle (Turdidae)

Kendetegn: Længde 12,5 cm. Lidt mindre og med relativt længere vinger end Sortstrubet Bynkefugl.

Hos adult han når det hvide halsbånd længere om i nakken end hos Sortstrubet Bynkefugl, og mange fugle har hvide flanker og kun rustfarvet bryst (og dermed hvidere underside, incl. flanker). Hvid overgump er bredere end hos vestlige fugle og ofte gulbruntonet. Er i vinterdragt lysere end Sortstrubet Bynkefugl, har tydeligere øjenbrynsstribe og lyse bræmmer på vingen (som danner vingebånd og lyst vingepanel).

Hun og 1. vinterdragt er lyst sandbrun med hvidlig strube og øjenbrynsstribe. Har lyst panel over armsvingfjer og bred, hvid til lyst sandfarvet overgump, der er tydelig mod sort hale. De lyseste hunner kan ligne små Ørkenstenpikkere.

Sibirisk Bynkefugl betragtes som selvstændig en art (fra 11. september 2011 at regne) og er således ikke længere en race af Sortstrubet Bynkefugl.

Variation: Den geografiske variation er stor og kompleks. 5 (eller 6) racer.

Desuden er hybrider med Bynkefugl kendt.

Forveksling: Sortstrubet Bynkefugl, Bynkefugl.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Bynkefugl, Sortstrubet bynkefugl

Biologi: Yngler som Bynkefugl især ved moser og fugtige enge.

Sangen er en hastig, kvidrende remse, der ligner Tornsangers eller Gærdesangers. Synger åbent eller i kort sangflugt. Advarselskaldet r et -hyit- efterfulgt af et snerrende -tak-tak-, som sten, der slås mod hinanden.

Levested: Foretrækker i Vesteuropa kystområder eller hedestrækninger.

Udbredelse: Yngler i Sibirien og i Centralasien øst for Sortehavet. Har desuden ynglet i Finland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sibirisk bynkefugl.

Hvornår ses den? Sibirisk Bynkefugl lever i NV-Rusland og østpå. Optræder som sjælden gæst i Vesteuropa (incl. 2011: 37 fund i DK) især om efteråret, især ultimo september til ult. oktober, men er også truffet i DK vinter og forår(idet fuglene åbenbart af og til trækker stik modsat den normale trækretning mod Sydasien, såkaldt omvendt træk).

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Anni & Peter Nielsen d. 06-04-2012. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 06-04-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten v/Beaman, Madge og Olsen. Gads forlag 1998.




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator