Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Plettet Træborer (Zeuzera pyrina)
Foto: Bjarne Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Plettet Træborer (Zeuzera pyrina)
Foto: Peter Christensen


Foto/billede af Plettet Træborer (Zeuzera pyrina)
Foto: Claus Grahndin


Foto/billede af Plettet Træborer (Zeuzera pyrina)
Foto: Karsten SchnackPlettet Træborer

Zeuzera pyrina (læst 9742 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Træborere (Cossidae)

Kendetegn: Der findes kun tre arter af Træborere (Cossidae) i Danmark. Det er en familie som i systematikken mere ligner småsommerfugle end storsommerfugle. Alligevel har arterne traditionelt været regnet som spindere og de danske fund vises derfor hvert år i Fundliste over danske storsommerfugle.

Hos Plettet træborer har både han og hun en kraftig, hvid forkrop med 6 sorte prikker på ryggen. Bagkroppen er langstrakt og har vekslende sorte og hvide aftegninger. Vingerne er tyndt bestøvet og hvide med mange sorte eller gråblå pletter. Som det ofte er tilfældet hos spindere, er hunnen størst med et vingefang på ca. 67 mm og den har trådformede følehorn. Hannen har et vingefang på ca. 46 mm og den har ret korte fjerformede antenner.

Variation: Arten varierer kun lidt - variationen gælder især størrelsen og antallet af pletter.

Forveksling: På grund af sit særprægede udseende kan Plettet Træborer ikke forveksles med nogen anden art i Danmark.

Biologi: Larven er toårig (eller muligvis flerårig) og lever i stammer og grene af forskellige løvtræer. I Danmark foretrækker den især asp, kastanie og æbletræer. Den er også fundet i stammer af Asketræ. Larven er gullig med mange sorte pletter.

Den voksne sommerfugl har forkrøblede munddele og kommer derfor ikke til sukkerlokning. Både han og hun kan lokkes til lys, men der kommer kun få eksemplarer ad gangen. Hunnen er endda så fåtallig at man sjældent ser den. Da arten er ret stor og tydelig, kan man være heldig at finde Plettet Træborer om dagen, hvilende på plankeværker eller mure.

I andre lande kan Plettet Træborer optræde i stort antal som et skadedyr. Der er derfor udviklet et feromon til netop denne art, og feromonproppen kan tiltrække store mængder af disse træborere.

Ligesom mange andre arter, der lever inde i træstammer, grene eller stængler har det voksne dyr en stærk tendens til at fedte i samlingerne.

Levested: Arten ses hovedsagelig i haver og parker - så ofte at englænderne ligefrem regner den for at være et forstadsdyr.

Udbredelse: Arten er meldt fra alle distrikter i Danmark, med undtagelse af Nordvestjylland. Da den ikke kommer til sukkerlokning og kun trægt til lys er det muligt at arten i virkeligheden er mere talrig og udbredt end de ret få fund antyder.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Plettet Træborer.

Hvornår ses den? Flyvetiden er forholdsvis lang, fra begyndelsen af juni indtil midten af august. Den kraftigste flyvning er dog observeret i midten af juli.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Arne Larsen d. 06-08-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Kim Petersen d. 09-06-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
De danske spindere. Skat Hoffmeyer.

Colour Identification Guide to Moths of the British Isles. Bernard Skinner

Fundlister, Lepidopterologisk Forening.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator