Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. maj 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Gulplettet Agersvirreflue (Scaeva selenitica)
Foto: Klaus Thommesen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Gulplettet Agersvirreflue (Scaeva selenitica)
Foto: Inge Linden


Foto/billede af Gulplettet Agersvirreflue (Scaeva selenitica)
Foto: Tim H. Hansen


Foto/billede af Gulplettet Agersvirreflue (Scaeva selenitica)
Foto: Michael G.JensenGulplettet Agersvirreflue

Scaeva selenitica (læst 1205 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Tovinger (Diptera)
Familie: Svirrefluer (Syrphidae)

Kendetegn: Længde 12-16 mm. En relativt stor svirreflue med aflang oval bagkrop med 6 gullige seglformede pletter. Typisk for slægten er de tæt behårede øjne og de nøgne glasklare vinger (store områder uden mikroskopiske hår). Panden er hvælvet (særligt hos hannen) med udstående sort behåring og hannens øjevinkel er tydeligt stump cirka 150 grader. De parvise pletter på 3. og 4. bagkropsled har en artsspecifik form: den inderste og yderste del af pletterne er lige tæt på leddets forkant og set direkte ind på sidekanten vil den første 1/7 af leddets kant være sort, den næste 1/7 være gul og den sidste 5/7 være sort.

Variation: Størrelsen på de gule pletter kan varierer som følge af forskellige temperaturforhold under larvens udvikling (koldere temperaturer giver mindre pletter).

Forveksling: Gulplettet agersvirreflue kan forveksles med de to andre danske arter i slægten: Hvidplettet agersvirreflue (Scaeva pyrastri) og den meget sjældne Sydlig agersvirreflue (Scaeva dignota). Sydlig agersvirreflue har en normal pande, der ikke er hvælvet/opsvulmet og hannens øjevinkel er kun svagt stump (cirka 90-106 grader). Hvidplettet agersvirreflues pletter er hvidlige og har en anderledes form: den del af pletten længst ind mod midten af bagkropsleddet er tættere på leddets forkant end den del af pletten, der er længst ud mod sidekanten. Hvis man kigger direkte ind på siden af 3. eller 4. bagkropsled vil den første 1/3 af leddets kant være sort, den næste 1/3 hvidlig og den sidste 1/3 sort.

Gulplettet agersvirreflue kan derudover umiddelbart ligne arter i slægten Marksvirrefluer (Eupeodes) grundet de lignende seglformede pletter på bagkroppen. Der findes dog ingen Eupeodes med tæt behårede øjne eller glasklare vinger (områder uden mikroskopiske hår). Laplands-svirreflue (Lapposyrphus lapponicus) kan også ligne, men har ingen af de to sidstnævnte karaktertræk.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Hvidplettet Agersvirreflue, Sydlig Agersvirreflue

Biologi: Larven er grønlig med en hvid længdestribe eller brunlig med lysere og mørkere mønster. Den er fundet på Fyr og andre nåletræer, hvor den lever af bladlus som f. eks. Cinara pini. Imago lever af pollen og nektar og kan ses på en række forskellige blomstrende planter.

Levested: Mest knyttet til nåletræer, men den kan også træffes i løvskove, haver og markhegn.

Som hos andre trækkende arter er bestanden meget varierende efter vindretning og sommertemperaturer de enkelte år.

Udbredelse: Arten er ikke almindelig, men er kendt fra hele landet. Findes i øvrigt i store dele af Europa, få steder i Nordafrika og gennem Tyrkiet helt til det vestlige Sibirien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Gulplettet Agersvirreflue.

Hvornår ses den? Der er tale om en træksvirreflue ligesom Hvidplettet agersvirreflue. I milde vintre kan den dog overleve i Danmark som imago og derfor kan den ses fra det tidlige forår til helt hen i december.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Monica Oyre d. 13-04-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Monica Oyre d. 13-04-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugar. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Uppsala 2009.

Torp, E, 1994: Danmarks Svirrefluer. Apollo Books, Stenstrup.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator