Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
18. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Uplettet Mariehøne (Aphidecta obliterata)
Foto: Annette Faxholm

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Uplettet Mariehøne (Aphidecta obliterata)
Foto: Ken Alminde


Foto/billede af Uplettet Mariehøne (Aphidecta obliterata)
Foto: Elisabeth Siegel


Foto/billede af Uplettet Mariehøne (Aphidecta obliterata)
Foto: Rasmus NielsenUplettet Mariehøne

Aphidecta obliterata (læst 4326 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Mariehøns (Coccinellidae)

Kendetegn: Kropslængde 3,5-5 mm. Det er en lille gul til brungul mariehøne, med brune ben. Arten har på pronotom, altså forbrystet, 4 mørke længdestriber, der tilsammen danner et M. På dækvingerne har den en lys siderand. På dækvingerne kan der forekomme en smule mønster, i form af en mørk linje mellem dækvingerne, samt enkelte små pletter eller skjolder hist og her. Som andre mariehøns er den uplettede mariehøne let at kende på den hvælvede krop og den flade underside, samt dens lille hoved der er trukket godt ind i pronotum. Antennerne er spinkle og ikke længere end pronotum største bredde. Antennerne er 11 leddelte, med en 3 leddet kølle. Lårene har på indersiden en længdefure, hvor skinnebenene kan trækkes op, på skinnebenenes yderside er der også en fure til at optrækning af fodroden.

Variation: Mængden af pletter og skjolder på dækvingerne kan varierer en del, og deriblandt også farven, der kan varier fra en gul farve over i en mere orangerød farve.

Forveksling: Arten kan ikke forveksles med andre arter.

Biologi: Den uplettede mariehøne er rovdyr både i det juvenile- og voksenstadiet, hvor den primært lever af Adelges spp på nåletræer, Adelges spp. er en række forskellige bladlus arter. Den spiser dog også Elatobium abietinum på forskellige Picea arter og Cinara pinicola på lærk. Grundet den uplettede mariehønes fødeemne anses den da også for at være et nyttedyr. Den uplettede mariehøne har som andre mariehøns en holometabol udvikling, altså en fuldstændig udvikling. Startende med at der lægges æg, som udvikler sig til larver, der senere forpupper sig, hvori der sker en fuldstændig forvandling fra larve til bille.

Æggene ligges i klynger, i nærheden af deres byttedyr, altså bladlus. Den uplettede mariehøne ligger mellem et og fem gule æg i en klynge, hvor store hunner i gennemsnit ligger flere æg end små hunner. Dette skyldes blandt andet, at mængden af ovarioler stiger med kropsstørrelsen, et insekts ovarier (æggestokke) er opbygget af ovarioler, som indeholder æggekamre, hvilket er der æggene dannes og udvikles. Æggeklyngens størrelse hænger også sammen med substratet, hvor æggene lægges, nemlig nåletræernes nåle. Under regnvejr er store æggeklynger mere tilbøjelige til at ryge af nålene end få/enlige æg, hvilket derfor gør det til en fordel ikke at lægge alt for mange æg sammen i en klynge. Under æglægningen påføres der et ildelugtende stof (alkaner), som virker afskrækkende på prædatorerne.

Den optimale temperatur for den uplettede mariehøne, set i forhold til udvikling og fødesøgning, ligger på en temperatur over 15 grader celsius.

Hos de fleste mariehøns arter er hannen mindre end hunnen. Dette er også tilfældet hos den uplettede mariehøne. På trods af størrelsesforskellen er der ikke nogen signifikant forskel i deres indtag af bladlus, men den generelle trend er at hunner spiser mere end hanner.

Den uplettede mariehøne bruger muligvis sin farve, som kamuflage imod fugle. Arten har også den egenskab, at kunne refleks bløde.

Levested: Arten er specialist på nåletræer. Den uplettede mariehøne er særlig glad for lærketræer, Larix, men findes også på andre nåletræer. Den kan findes på nåletræer i hele landet og findes også på de fleste større øer. Den uplettede mariehøne går i diapause om vinteren, som er et stadie hvor alt aktivitet standses og den metaboliske aktivitet nedsættes. Den overvintrer i det voksne stadie i bark furene på nåletræer.

Udbredelse: Uplettet mariehøne er almindelig i hele Danmark og resten af norden, samt central Europa, og i hele Stor Britannien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Uplettet Mariehøne.

Hvornår ses den? Arten kan traffes fra april til oktober i nåleskove

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Slettet profil d. 23-12-2012. Beskrivelsen er senest redigeret af Christian Anchersen d. 28-05-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hjemmesider:

- se linket HER

- se linket HER

- se linket HER

- se linket HER

- se linket HER

- se linket HER

Bøger:

Biller af Ken Preston- Mafham

Leddyrenes biologi af Søren Toft.

Nøgle:

Insektbestemmelse 2012, nøgle til billefamilier baseret på Danmarks fauna, bd. 63

Artikler:

Gillette, A., & Parry, B. W. H. (1992). A comparison of Aphidecta obliterata ( L .) ( Col ., Coccinellidae ) populations feeding on Elatobiurn abietinum ( Walker ) and on, 114, 280288.

Timms, J. E. L., & Leather, S. R. (2007). Ladybird egg cluster size: relationships between species, oviposition substrate and cannibalism. Bulletin of Entomological Research, 97(6), 613618. - se linket HER

Timms, J. E. L., & Leather, S. R. (2008). How do the consumption and development rates of the conifer specialist Aphidecta obliterata respond to temperature, and is it better adapted to limited prey than a generalist? Annals of Applied Biology, 153(1), 6371. - se linket HER

Timms, J. E., Oliver, T. H., Straw, N. a., & Leather, S. R. (2008). The effects of host plant on the coccinellid functional response: Is the conifer specialist Aphidecta obliterata (L.) (Coleoptera: Coccinellidae) better adapted to spruce than the generalist Adalia bipunctata (L.) (Coleoptera: Coccinellidae)? Biological Control, 47(3), 273281. - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator