Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Stor Torpedoløber (Calathus fuscipes)
Foto: Peter Krogh

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stor Torpedoløber (Calathus fuscipes)
Foto: Ruth Ahlburg


Foto/billede af Stor Torpedoløber (Calathus fuscipes)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Stor Torpedoløber (Calathus fuscipes)
Foto: Linda Kjær-ThomsenStor Torpedoløber

Calathus fuscipes (læst 2179 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Løbebiller (Carabidae)

Kendetegn: Arten er den største i slægten torpedoløbere (Calathus) i Danmark og har en kropslængde på 10-14 mm. Det bedste kendetegn er imidlertid, at dækvingernes tredje og femte stribemellemrum begge er punkterede, og dermed løber en række af punkter langs med striberne. Stor torpedoløber er en smal løbebille med lange, slanke og rødlige eller brunlige ben. Som andre torpedoløbere har stor torpedoløber kamtakkede fødder. Pronotum, som sidder mellem hovedet og bagkroppen, er kun en anelse bredere end langt og bliver kun svagt smallere bagud. Kanterne på pronotum er næsten vinkelrette med en svag afrunding, mens roden på pronotum er tydeligt punkteret. Følehornene er rustrøde, men de første led vil ofte være lysere.

Variation: Hunnen vil ofte være mere mat end hannen.

Forveksling: Stor torpedoløber kan forveksles med andre arter inden for samme slægt. Især smal torpedoløber (Calathus erratus), som dog er mindre i længden, er en forvekslingsmulighed. Derudover er smal torpedoløber ikke punkteret på 5. dækvingeinterval ligesom stor torpedoløber.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Smal Torpedoløber

Biologi: Stor torpedoløber er holometabol, hvilket betyder, at den gennemgår en fuldstændig forvandling eller metamorfose fra et larvestadie til imago (det voksne individ). Mellem larve- og voksenstadiet er et puppestadie, der fungerer som en hvileperiode, hvor torpedoløberens ydre og indre organer ændres. Dette betyder, at larven har et markant anderledes udseende end den voks-ne torpedoløber.

Både larven og det voksne individ er rovdyr. Det voksne individ er generelist, og føden kan be-stå af eksempelvis bladlus, myrer og larver. Stor torpedoløber forplanter sig allerede i sensom-meren og om efteråret efter at have været klækket i løbet af sommeren. Larverne og i en vis grad også de voksne individer overvintrer. Derudover er arten vingedimorf. Dette betyder, at nogle individer har vinger, mens andre individer er brachtypér, hvormed de har helt reducerede vinger og er ude af stand til at flyve.

Levested: Stor torpedoløber er en eurytop art, hvilket betyder, at den findes på forskelligartet jordbund. Den findes dog overvejende i åbent land især på tør jord, der enten er sandet eller lerholdigt og er mere eller mindre rig på humus eksempelvis enge, græsmarker og kultiveret jord,

Udbredelse: Stor torpedoløber er udbredt i størstedelen af Europa og findes desuden i det østlige Asien samt det nordlige Afrika. Arten findes dog typisk under 500 m over havoverfladen og findes ikke længere nord end 60 grader N. I Danmark er arten udbredt i hele landet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stor Torpedoløber.

Hvornår ses den? Stor torpedoløber er mest talrig i juli og august.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mie Cederdorff d. 08-06-2016. Beskrivelsen er senest redigeret af Mie Cederdorff d. 08-06-2016.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bangsholt, Frits. Sandspringernes og løbebillernes udbredelse og forekomst i Danmark ca. 1830-1981. E. J. Brill/Scandinavian Science Press LTD, 1983

Butterfield, J (1996) Carabid life-cycle strategies and climate change: a study on an altitude transect. Ecological Entomology 21, 9-16.

Hansen, Victor. Biller XXIV Sandspringere og løbebiller. Gads Forlag. 1968

Lindroth, Carl H. The Carabidae (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Scandinavica 17 (2). E. J. Brill/Scandinavian Science Press LTD, 1986

Luff, Martin L. The Carabidae (Coleoptera) larvae of Fennoscandia and Denmark. Fauna Entomologica Sandinavica 27. E. J. Brill, 1993

Luff, Martin L. The Carabidae (ground beetles) og Britain and Ireland. 2. Udgave. Royal Entomological Society, 2007.

Mazzei, A, Vonacci, T, Gangale, C, Pizzolotto, R & Brandmayr, P (2015) Functional species traits of carabid beetles living in two riparian alder forest of the Sila plateau subject to different disturbance factor. Fragmenta entomologica 47, 37-44.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator