Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sydlig Markgræshoppe (Chorthippus mollis)
Foto: Hjalte Kjærby

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sydlig Markgræshoppe (Chorthippus mollis)
Foto: Lars Maltha Rasmussen


Foto/billede af Sydlig Markgræshoppe (Chorthippus mollis)
Foto: Inge Nagstrup


Foto/billede af Sydlig Markgræshoppe (Chorthippus mollis)
Foto: Lars Maltha RasmussenSydlig Markgræshoppe

Chorthippus mollis (læst 4015 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Græshopper (Orthoptera)
Familie: Markgræshopper (Acrididae)

Kendetegn: 13-20 mm. Hunnen er større end hannen. Farven varierer kraftigt, men er almindeligst brunlig. Bagkropsspidsen er især på hannen rødgul. Vingerne strækker sig ud til bagkropsspidsen. Costalfeltet er ikke kraftigt udvidet. Costalfeltet er feltet mellem de to ribber, der er nederst når vingerne er slået sammen. Øregangen er smal, som det også er tilfældet hos de andre arter i biguttulus-gruppen. Øregangen sidder forrest på bagkropssiden.

Artens kaldesang kan høres her: - se linket HER

Variation: Arten varierer kraftigt, ligsom de andre arter fra biguttulus-gruppen.

Forveksling: Sydlig Markgræshoppe er sammen med Syngende, Almindelig og Jysk Markgræshoppe kendt som "Biguttulus-gruppen". De 4 arters hanner kendes uden problemer på de forskellige kaldesange, mens hunnerne er næsten umulige at adskille. Hannerne af Sydlig og Almindelig Markgræshoppe adskilles fra hannerne af Syngende og Jysk Markgræshoppe på vingernes udseende. Hos Syngende og Jysk er costalfeltet kraftigt udvidet, hos Almindelig og Sydlig Markgræshoppe er det normalt. Artsbestemmelse ved hjælp af sangene er lettest og mest sikkert.

Solgræshoppes kaldesang kan minde om Sydlig Markgræshoppes i opbygningen, men klangen er meget forskellig. Desuden kan disse to arter kendes på øregangen og vingernes udseende idet Solgræshoppe har bred øregang og kraftigt udvidet mediafelt. Sydlig Markgræshoppe har smal øregang og normalt mediafelt.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Markgræshoppe, Syngende Markgræshoppe, Jysk Markgræshoppe

Biologi: Lever af planteføde. Synger på varme og solrige dage. Den kan synge ind til midten af oktober på dage med sol og varme. Æggene lægges i jord eller sand, og klækkes året efter.

Levested: Lever på tørre, sandede og soleksponerede lokaliteter med kort vegetation som græssede indlandsklitter, heder og overdrev især på lokaliteter hvor terrænet skråner mod syd.

Udbredelse: Findes på flerelokaliteter i Vester Vedsted, bl.a. Degnetoften, og græsplænen omkring Vadehavscentret. Den største lokalitet er Tangebakker øst for Ribe, hvor den findes i tusindtal. Desuden findes den på enkelte lokaliteter langs Gram Å mod øst til Harreby Gravplads. Fundet ved Tange Bakker bekræfter et fund af to hanner og en hun fra 1940. Der er rapporteret fund fra Nordsamsø i 1975 og syd for Åbenrå i 1935, men disse fund har ikke siden kunnet dokumenteres.

Arten er rødlistet som sårbar (VU) i Danmark

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sydlig Markgræshoppe.

Hvornår ses den? Nymfen fra juni og den voksne fra juli til oktober.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 08-12-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 26-08-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Ole Fogh Nielsen: De danske græshopper, Apollo Books.

Rasmussen L.M. 2004: Chorthippus mollis (Charpentier, 1825) Sydlig Mark-græshoppe genfundet ved Ribe. Entomologiske medd.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator