Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
29. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Savgylte (Symphodus melops)
Foto: Philippe Provencal

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Savgylte (Symphodus melops)
Foto: karen bundgaard


Foto/billede af Savgylte (Symphodus melops)
Foto: Ane Liv Berthelsen


Foto/billede af Savgylte (Symphodus melops)
Foto: Philippe Provencal

Figur 1. Han i pragtdragt

Savgylte

Symphodus melops (læst 10339 gange)

Klasse: Benfisk (Actinopterygii)
Orden: Aborreordenen (Perciformes)
Familie: Læbefiskfamilien (Labridae)

Kendetegn: Savgylte er en typisk læbefisk, som er lidt højere i kropsformen end Havkarusse. Farverne er særdeles varierede, men almindeligvis dominerer grønlige farvenuancer. Som en fast del af dragten findes der dog en sort plet midt på halestilken. Denne plet ses hos alle savgylte i Danmark. Ofte har de enkelte skæl en sort søm, således at hvert skæl synes markeret. Gennemgående er det især de grønlige farver som dominerer, således at fiskene er særdeles velkamuflerede i vegetation. Hos de danske eksemplarer ses i langt de fleste tilfælde også en tydelig sort stribe, som strækker sig fra snuden gennem øjet og langs fiskens midterakse helt til halen. En lidt smallere parallel sort stribe løber mellem denne stribe og rygfinnen, og endelig er ryggen lige omkring rygfinnen også ofte mørk, således at fisken giver indtryk af at have tre mørke parallelle striber langs med kropssiden. Længde op til 30 cm, oftest mindre.

Variation: Striberne kan hos mange eksemplarer være brudte, således at de ved nærmere eftersyn virker som aflange pletter sat i forlængelse af hinanden, og de behøver langtfra alle tre at være lige tydeligt markerede. Striben under rygfinnen kan hos nogle eksemplarer også være adskilt fra rygfinnen af et lysere område. Pletten midt på halestilken, som er det egentlige feltkendetegn, kan være noget udvisket hos nogle eksemplarer. I pragtdragt (figur 1) har fiskene blå og røde farver på de enkelte skæl, samt blå og røde striber på hovedet, især under øjnene og på gællelåget.

Forveksling: Den anden almindelige danske læbefisk Havkarusse er ensfarvet rødbrun til gulbrun med en sort plet øverst på halestilken. Den kan dog også få en svag tværstribning. Småmundet gylte er yderst sjælden. Den er langt lysere end de to andre arter og har blå mønstre især omkring hovedet og et lodret mørkt bånd i halefinnen. Berggylte er langt større og har ikke nogle sorte pletter som en fast del af dragten. Berggylte er ligeledes sjælden. Den mangler længdestriberne og gabet virker større, så kæberne kan give indtryk af at være svagt fremstående.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Havkarusse, Småmundet Gylte

Biologi: Arten færdes i løse stimer i tangvegetationen. Dog er de reproduktive fisk territoriale. Hannerne bygger en rede af tang, i hvilken æglægningen foregår. Om sommeren kan det observeres, at de ynglende fisk danner par, og at parrene holder sig til deres territorium. Reden med æg bevogtes af hannen i 1-2 uger til klækningen, og larverne er pelagiske, dvs. de er en del af planktonet. I september dæmpes territorialiteten betydeligt, og savgyltene finder til sidst sammen i løse stimer. Føden består af alle de invertebrater, som de finder i tangen og på bunden, og som de kan gabe over.

Levested: Arten er tæt knyttet til tangvegetationen. Den er særdeles velkamufleret i klørtang og blandt havskræpper. Den bryder sig ikke så meget om ålegræs, og finder man Savgylte i ålegræs er det almindeligvis yngre eksemplarer på steder, hvor bestanden er tæt.

Udbredelse: Fra Adriaterhavet og langs Middelhavets nordkyst og Vesteuropas kyster til det mellemste Norge og også ved Færøerne. I Østersøen til Bornholm.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Savgylte.

Hvornår ses den? Om vinteren, dvs. fra engang i november forlader savgyltene det lave vand og opholder sig på dybere vand. Fiskene indfinder sig igen på det lave vand i løbet af maj, ifølge egne observationer er de med sikkerhed på det lave vand i juni. Arten observeres bedst under snorkling og flaskedyk på havnenes ydermoler og på de kystnære stenrev i den periode på året, hvor de er på det lave vand.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Philippe Provencal d. 06-02-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 07-01-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bent j. Muus m. fl. Havfisk og fiskeri, Gads forlag 1998.

Moen, F.E og E. Svenson, Dyreliv i havet, Kom Forlag, Kritiansund, 1999.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator