Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Perikonbladbille (Chrysolina geminata)
Foto: Peter Krogh

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Perikonbladbille (Chrysolina geminata)
Foto: Morten Kofoed-Hansen


Foto/billede af Perikonbladbille (Chrysolina geminata)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Perikonbladbille (Chrysolina geminata)
Foto: Erik NielsenPerikonbladbille

Chrysolina geminata (læst 1327 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Bladbiller (Chrysomelidae)

Kendetegn: Længde: 6,5-7,5 mm. Kroppen er typisk ensfarvet sortblå med metalskær, men kan også være lysere blå, violet eller grønlig. Følehornenes rod er ofte lysere på undersiden. Pronotum er fint punkteret og har langs sideranden er fure der er begrænset til den bagerste del. I forlængelse af furen findes fortil langs sideranden et groft punkteret indtryk. Dækvingerne har punktstriber som består af tætstillede punkter der er tydelige til dækvindespidsen. Stribemellemrummene er fint punkterede.

Variation: Pronotums punktur er varierende i styrke, og kan i nogle tilfælde være meget utydelig. Kroppens farve er typisk sortblå, men kan også være lysere blå, violet eller grønlig med metalskær.

Hunnen er mere mat end hannen og har finere punkterede stribemellemrum

Forveksling: Slægten Chrysolina består af flere arter der kan have lignende farve og form. Et par af disse udelukkes ved at mangle de regelmæssige punktstriber på dækvingerne, dette gælder f.eks. Chrysolina haemoptera.

En af de mest oplagte forvekslingsmuligheder er den almindelige Chrysolina oricalcia, som i modsætning til C. geminata lever på skærmplanter. Den adskiller sig ved at være tydeligt blankere, især pronotum er nærmest spejlblankt. Desuden fortsætter pronotums siderandfurer helt til pronotums forrand. Endelig er dækvingernes stribemellemrum hos denne art ikke synligt punkterede.

Slægten består desuden af et par sjældne arter der også har punktstriber på dækvingerne og siderandfurer på pronotum, som er begrænset til den bagerste del. En af disse er C. brunsvicensis der adskilles ved at de første 3 eller 4 følehornsled er rødlige, mens de hos geminata alle er helt sorte, dog med undtagelse af rodledet der kan være rødligt på undersiden.

De øvrige arter med punktstriber på dækvingerne, f.eks. de meget sjældne C. hyperici og quadrigemina, adskiller sig ved at i hvert fald de inderste punktstriber har tydeligt mere adskilte punkter end hos geminata. Desuden er farven hos disse arter typisk helt anderledes og er derfor svære at forveksle med geminata.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Rækkepunkteret Guldbille

Biologi: C. geminata lever på arter af perikon (Hypericum sp.). Larven sidder frit fremme på foderplanten hvor den lever af plantens blade. Forpupningen sker i jorden.

Levested: Lokaliteter med perikon. Den nævnes at foretrække skove, omend den også sagtens kan findes på overdrev og lignende.

Udbredelse: Arten er fundet i alle landsdele med undtagelse af Nordvestjylland og er almindelig

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Perikonbladbille.

Hvornår ses den? Juli-oktober

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 15-10-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 17-12-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, Victor, 1927. Danmarks Fauna 31 Biller VII. Bladbiller og Bønnebiller. G. E. C. Gads forlag, København.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator