Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
16. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skovsanger (Phylloscopus sibilatrix)
Foto: Johnny Madsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skovsanger (Phylloscopus sibilatrix)
Foto: Jørgen Bjerring


Foto/billede af Skovsanger (Phylloscopus sibilatrix)
Foto: Nikolaj H. Correll


Foto/billede af Skovsanger (Phylloscopus sibilatrix)
Foto: Wolle BaduraSkovsanger

Phylloscopus sibilatrix (læst 8332 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Sangere (Sylviidae)

Kendetegn: Længde 11-12½ cm. På størrelse med Løvsanger, men virker mere langvinget og bredskuldret og har en kort, bred hale, hvilket giver den en aflang og trekantet form, især når den ses nedefra. Næb og ben er lyserøde. Ansigt, strube og bryst er citrongule, tydeligt adskilt fra rent hvid bug. Isse og ryg er mosgrønne og vingernes svingfjer har henholdsvis hvide og grønne kanter. De lange vinger holdes ofte sænket og kan næsten mødes under halen. Er generelt mere klart farvet end f.eks. Løvsanger. (I sjældne tilfælde ses fugle med næsten grå overside og kun et svagt smudsiggult skær i ansigtet.).

En lille, uanselig fugl der hovedsagelig tilbringer tiden med at fouragere i trækronerne. Den er derfor tit svær at se, ikke mindst efter løvspring. Den er desuden ret diskret, men ikke sky.

*

Kendes først og fremmest på SANGEN: Den synger hver gang det samme tema, udformet som en række slag, der fremføres i accelererende tempo og ender i en svirren. Sangen sammenlignes traditionelt med lyden af en mønt, der – efter at være snurret rundt på en glasdisk – vælter om og ’svirrer’ i stigende tempo mod underlaget.

Mellem sangperioderne høres jævnligt et smukt ”dy-dy…”. Synger fra ankomsten sidst i april/først i maj til juli.

Synger ofte i en kort, nedadgående sangflugt med svirrende vinger. Sangen kan ikke forveksles med anden fuglesang i skoven. Men Bomlærken fra det åbne land har en sang, der minder om en sjusket udgave af Skovsangerens.

JIZZ: En fugl der synger fra løvtræernes kroner – og hvis metalliske, skarpe toner lyder omtrent som en mønt, der falder til hvile på en glasplade – er sandsynligvis en Skovsanger.

Variation: Visse individer har mattere grøn overside. Undertiden mangler gult i dragten. Øjenbrynsstriben bliver da påfaldende hvid, og fuglen kan minde om Nord- eller Lundsanger; kendes da bedst på de meget lange vinger, der slutter kort før halen. Dette samt smallere næb og tydelig mørk tøjlestribe adskiller Skovsanger fra Gulbug.

Forveksling: Løvsanger. Nordsanger, Lundsanger, Gulbug (se under ”Variation").

I felthåndbogen kan du læse mere om: Løvsanger

Biologi: Reden anbringes på jorden, ofte forbavsende frit fremme. Den er kuglerund med indgangshul i siden. De hyppigst 6 æg lægges fra sidst i maj og udruges af hunnen på 12-13 dage. Underne forlader reden 12-13 dage gamle.

Føden består af insekter, især tovinger og sommerfuglelarver.

Levested: Træffes typisk i højstammet bøgeskov, men også i egeskov, birkeskov, blandskov og ældre fyrreskov – alle steder med en sparsom bevoksning i underskoven.

Udbredelse: Der yngler 16.000 par i Danmark – med sine ret specielle krav til levestedet (højstammet løvskov med sparsom undervegetation) er Skovsangeren ikke jævnt udbredt over hele landet. Der er flest i Østjylland og på Øerne, hvor der er mest løvskov. Den har dog i 1980’erne bredt sig til Vestjylland, hvor den tidligere var ret sjælden vest for israndlinjen. *

I Norge er den en fåtallig ynglefugl (1.000-10.000 par), flest i de sydlige egne. I Sverige (300.000 par) og Finland (200.000 par) er den en almindelig ynglefugl i de sydlige egne og sjælden i de nordlige.

Syd herfor yngler Skovsangeren fra De britiske Øer og Frankrig gennem Europa til det vestlige Sibirien.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skovsanger.

Hvornår ses den? Ankommer fra vinterkvartererne i Afrika sidst i april/først i maj. Efterårstrækket foregår i perioden sidst i juli til midt i september, med maksimum i første halvdel af august.

Nordlige trækgæster passerer landet til ind i september.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Skrevet/lagt på nettet af Anni & Peter Nielsen d. 25-04-2007
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten v/Beaman m.fl., Gads Forlag 1998.

Fuglene i Danmark v/Meltofte og Fjeldså, Gyldendal 2002

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator