Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
13. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rød Myrestumpbille (Haeterius ferrugineus)
Foto: Ole Martin

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rød Myrestumpbille (Haeterius ferrugineus)
Foto: Jens Søgaard Hansen


Foto/billede af Rød Myrestumpbille (Haeterius ferrugineus)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Rød Myrestumpbille (Haeterius ferrugineus)
Foto: Ole MartinRød Myrestumpbille

Haeterius ferrugineus (læst 160 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Stumpbiller (Histeridae)

Kendetegn: Rød Myrestumpbille er en lille myrmekofil stumpbille, der måler 1,5-2 mm. Kroppen er ensfarvet rustrød til rødgul og nærmest kuglerund, dog en smule fladtrykt. Det meste af kroppen er dækket af spredte, men ret lange hår. Pronotum med ophøjede siderande med fine længdekøle. Dækvingerne hver med 3-4 længdestriber, der ofte forsvinder bagtil. Scutellum meget lille. Benene og første antenneled er meget kraftigt udvidede.

Forveksling: Arten er umiskendelig, og bør ikke forveksles med nogen andre danske arter.

Biologi: Rød Myrestumpbille er myrmekofil, og træffes udelukkende i myretuer. Den primære vært er uden tvivl Sort Slavemyre (Formica fusca), men Rød Hedemyre (F. exsecta) og Grå Klitmyre (F. cinerea) er også angivet som værende ret almindelige værter. Den findes også hyppigt hos Blodrød Rovmyre (Formica sanguinea), samt hos Amazonemyre (Polyergus rufescens), muligvis fordi Sort Slavemyre forekommer som slave hos disse arter. Derudover kan den mindre hyppigt træffes hos Lasius-arter, og meget sjældet hos Myrmica og Leptothorax.

Billen lever af de døde insekter, myrerne slæber ned i boet. Derudover lever den af døde og sårede myrer. Den er ganske glubsk, og er flere gange observeret siddende på myrer med skader i bagkroppen, mens den æder af såret.

Sociale interaktioner mellem myre og bille er ret sjældet observeret, og som regel undgår billen myrernes opmærksomhed. Den bevæger sig uhæmmet omkring blandt og endda på myrerne, uden at blive udsat for aggression. Enkelte gange er det set, at myrerne både slikker billen og bærer rundt på den.

Levested: Arten findes udelukkende i myretuer, særligt i bo af Sort Slavemyre anlagt under sten på lysåben bund. Typiske lokaliteter er overdrev, nær kystskrænter, gamle stendiger i udkanten af skov, samt gamle råstofgrave.

Udbredelse: Arten er udbredt men sjælden i Danmark. De fleste lokaliteter er i den østlige del af landet. Grundet den skjulte levevis er den sandsynligvis underegistreret.

Sjælland: gamle fund kendes fra Møn, Vordingborg, Vemmetofte, Ringsted, Brede, Hørsholm, Donse, Lystrup Hegn, samt Tisvilde. Nye fund kendes fra Røsnæs, Klint Bakker, Jægerspris, samt Kyndby.

Fra Fyn er der gamle fund fra Tåsinge og Dyreborg, og nye fund fra Bogensø Klint på Hindsholm, samt "Bjerget" syd for Kullerup lige vest for Nyborg.

Fra Jylland er der gamle fund fra Ry og Stendalgård.

I Sverige er de fleste fund fra Skåne, med enkelte forekomster i Halland, Blekinge, Öland og Gotland. I Storbritannien var arten regnet for uddød, men er for nylig genfundet.Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rød Myrestumpbille.

Hvornår ses den? Som det er tilfældet for mange myrmekofiler træffes billen lettest under sten i foråret. Den lever dog flere år som voksen, og bør derfor kunne træffes året rundt.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Hjalte Kjærby d. 22-09-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Hjalte Kjærby d. 22-09-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
William Morten Wheeler: "Studies on Myrmecophiles. II. Hetærius". Journal of the New York Entomological Society, Vol. 16, No. 3 (Sep., 1908), pp.135-143

Hansen, Victor. 1968 "Danmarks Fauna bind 77, Ådselsbiller, Stumpbiller mm.". Gads Forlag

Alan Brown: "Haeterius ferrugineus rediscovered after 92 years absence".

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator