Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
16. oktober 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rødtoppet Fuglekonge (Regulus ignicapilla)
Foto: Hans Henrik Larsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rødtoppet Fuglekonge (Regulus ignicapilla)
Foto: Henning Larsen


Foto/billede af Rødtoppet Fuglekonge (Regulus ignicapilla)
Foto: Kim Duus


Foto/billede af Rødtoppet Fuglekonge (Regulus ignicapilla)
Foto: Henning LarsenRødtoppet Fuglekonge

Regulus ignicapilla (læst 10846 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Fuglekonger (Regulidae)

Kendetegn: Med en længde på kun 9-10 cm og en vægt på helt ned til 5 g er Rødtoppet Fuglekonge blandt de mindste af Danmarks fuglearter. Undersiden er brunligt hvid, halssiderne gulgrønne (ser til tider meget orange ud), og ryggen er grønlig. Vingerne er sortgrønne med et tydeligt hvidt vingebånd og smalle hvide spidser på tertiærerne. Hovedsiderne er tydeligt stribet med en sort øjenstribe og en hvid øjenbrynsstribe. Både hanner og hunner har desuden et gult issebånd indrammet af sorte kanter (også indrammet fortil, hvilket ikke ses hos Fuglekonge), men kun hos hannen dækker de gule fjer over et lysende orange parti, som ofte ses tydeligt ved bevægelse af issefjerene.

Variation: Ingen i Danmark. På Madeira findes arten Madeira Fuglekonge (Regulus madeirensis), som tidligere ansås for at være en underart af Rødtoppet Fuglekonge. De to arter ligner hinanden, men Madeira Fuglekonge har tydeligere sorte vingetegninger samt en kortere og smallere hvid øjenbrynsstribe.

Forveksling: Ligner Fuglekonge, som dog ikke har den tydelige hvide øjenbrynsstribe og den sorte øjenstribe. Desuden er Rødtoppet Fuglekonge generelt mere markant farvet på halssiderne, og adskiller sig også fra Fuglekonge på stemmen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Fuglekonge

Biologi: Reden er en kompakt kop, som bygges af mos, lav og spindelvæv og fores med fjer. Reden fæstnes tæt til en overhængende gren med spindelvæv, således at grenen i nogen grad blokerer adgang til reden. Bygges af begge køn. Ynglesæsonen begynder i slutningen af april, og der lægges normalt to kuld. Som regel består hvert kuld af 7-11 æg, som udruges af hunnen på 16-17 dage. Ungerne fodres i reden af begge forældre i op til tre uger.

Levested: Rødtoppet Fuglekonge foretrækker blandskov, og er ikke afhængig af nåletræer for at yngle. Her i landet yngler den ofte i parker og sommerhusområder, hvorimod den længere mod syd yngler i mere tæt skov og bjergområder.

Udbredelse: I Danmark yngler Rødtoppet Fuglekonge meget spredt, idet hovedbestanden af denne art findes længere mod syd. Her i landet findes arten især i Sønderjylland, og der yngler formodentlig færre end 30 par her i landet. Er udbredt i det meste af Europa.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rødtoppet Fuglekonge.

Hvornår ses den? Arten overvintrer sjældent i Danmark, men trækker en kort distance mod syd. Derfor ses arten kun i yngletiden samt under trækket, som hovedsageligt foregår i marts-april og september-november. Der ses typisk flest fugle under forårstrækket.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Iben Hove Sørensen d. 16-07-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Finn Brandt d. 29-01-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
C. Harrison & P. Castell (1998): Bird nests, eggs and nestlings. HarperCollins.

M.B. Grell (1998): Fuglenes Danmark. Gads Forlag.

K. Mullarney & L. Svensson (1999): Fugle i felten. L&R Fakta.

H. Meltofte & J. Fjeldså (2002): Fuglene i Danmark. Gyldendals Bogklubber.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator