Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rødbæltet Glassværmer (Synanthedon culiciformis)
Foto: Bo Valeur

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rødbæltet Glassværmer (Synanthedon culiciformis)
Foto: Bo Valeur


Foto/billede af Rødbæltet Glassværmer (Synanthedon culiciformis)
Foto: Per Bo Ravnå


Foto/billede af Rødbæltet Glassværmer (Synanthedon culiciformis)
Foto: Hans Lind

Figur 1.

Rødbæltet Glassværmer

Synanthedon culiciformis (læst 3979 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Glassværmere (Sesiidae)

Kendetegn: Glassværmerfamilien har 15 arter i Danmark. De ligner alle bier eller hvepse med deres gennemsigtige vinger og tværstribede kroppe. Glassværmerne flyver kun om dagen, selvom de systematisk er placeret under natsværmere.

Rødbæltet Glassværmer er en mellemstor glassværmer, med et vingefang på ca. 26 mm. Bagkroppen er sort med en rød tværstribe på midten. Forvingerne har en rødlig bestøvning ved vingeroden.

Forveksling: Der er 3 arter glassværmere med rød tværstribe på bagkroppen. Rødbæltet glassværmer (S. culiciformis) har rød bestøvning ved vingeroden. Rødtippet Glassværmer (S. formicaeformis) har en tydelig rødlig bestøvning yderst på forvingen og hvide skæl på siden af haletotten. Hos den tredje art, Synanthedon myopaeformis, går den røde stribe ikke hele vejen rundt om bagkroppen, men er afbrudt af en hvid stribe på undersiden af bagkroppen.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Rødspidset Glassværmer, Æbleglassværmer

Biologi: Larven er 2-årig og lever i birk og el – helst i stubbe. De første år efter fældning af birke er de bedste til at søge efter larver og pupper. Larven lever mellem barken og veddet, og om foråret kan man se frisk larvesmuld stikke op af stubben, hvor der er en aktiv larve. Man kan forsigtigt stemme larve eller puppe ud af stubben og tage dem med hjem til klækning sammen med lidt træspåner og savsmuld.

Levested: Arten foretrækker solrige steder med godt læ. Den findes ofte på fugtige steder såsom i vore højmoser og birkemoser, og da den ofte lever selskabeligt i nyligt fældede birkestubbe kan man under gunstige forhold finde mange eksemplarer.

Udbredelse: Rødbæltet Glassværmer er meldt fra alle danske distrikter. Hvor den er blevet fundet, har der ofte været mange eksemplarer. Når feromonlokning bliver afprøvet på flere lokaliteter, vil arten måske vise sig at være ret udbredt og almindelig.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rødbæltet Glassværmer.

Hvornår ses den? Rødbæltet Glassværmer er en af vore tidligste glassværmere. Den flyver fra midten af maj indtil midten af juli. Den kan trække til blomster, f.eks. Mosebølle, men kan også findes siddende på blade og birkestubbe, nær det sted hvor den er klækket.

Hannen kan lokkes med feromonproppen ’CUL’. Den voksne sommerfugl kan træffes flyvende hele eftermiddagen, men kommer helst til feromon i perioden kl. 14-17.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Skrevet/lagt på nettet af Arne Larsen d. 02-04-2008
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
De Danske Spindere. Skat Hoffmeyer, 1960.

The Sesiidae of Fennoscandia and Denmark. M. Fibiger & N.P. Kristensen, 1974.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator