Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. september 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Kejserrovbille (Staphylinus caesareus)
Foto: Bjarne Jørgensen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Kejserrovbille (Staphylinus caesareus)
Foto: Bjarne Jørgensen


Foto/billede af Kejserrovbille (Staphylinus caesareus)
Foto: Arne Kiis


Foto/billede af Kejserrovbille (Staphylinus caesareus)
Foto: Arne KiisKejserrovbille

Staphylinus caesareus (læst 5656 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Rovbiller (Staphylinidae)

Kendetegn: Længde: 17-22 mm. Et aldeles prægtigt dyr. Som udgangspunkt er den sort, men den får ikke for lidt med tillægsfarver. Antenner og ben er jævnt rødgule. Dækvingerne er klart teglrøde og kun en smule bredere end pronotum. Fortil på hvert bagkropsled har den en gullig behåring, som dog kan være skjult af det forrige led, og derfor kun er synligt ude i kanterne. Også panden, tindingerne, halsen samt pronotums for- og bagkant er gyldent behårede.

Variation: De gyldne pletters udstrækning kan variere.

Forveksling: Forveksling så længe det handler om fotos kan i princippet ske med samtlige af de store, rødvingede guldpletrovbiller og kejserrovbiller. Sortkindet kejserrovbille mangler gyldne tindinger, og antennerne er mørke mod spidsen. Lille kejserrovbille er mindre og kendes altid på gyldent scutellum, ligesom antennerne er mørkebrune med lysere basis og spids, og pronotum smallere end hovedet og endvidere tilsmalnet bagudtil. Almindelig guldpletrovbille har kantede baghjørner på hovedet og helt sort hoved og pronotum.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Guldpletrovbille, Sortkindet Kejserrovbille, Lille Kejserrovbille

Biologi: Kejserrovbillen jager fluer og andre små insekter. Æglægning finder sted i løbet af efteråret. Det er uvist, hvor og hvordan larven lever. Larven forpupper sig formentlig sidst på efteråret, inden forvandling finder sted i løbet af foråret.

Levested: Kejserrovbille er en god indikator for naturkvalitet. Den findes på heder og overdrev med større partier af meget sparsom vegetation. Den kan findes i nærheden af ådsel eller gødning, ligesom den er truffet under tang. Selv om den sagtens kan være aktiv om dagen, foregår hovedparten af aktiviteten om natten, og den bedste måde at finde den på er selvsagt ved faldfælder.

Udbredelse: Kejserrovbille kan formentlig findes i alle egne af landet, men den er generelt meget sjælden og fåtallig på levestederne. Da den flyver udmærket, har den formentlig potentiale til at kolonisere nye levesteder, og den er da også truffet på adskillige nye lokaliteter i de senere år, bl.a. ved Høstemark, Hevring, Æbelø og Ry. I rovbille-bindet i Danmarks Fauna angives den udelukkende fra øerne, så der må virkelig være tale om en forskydning i udbredelsesområdet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Kejserrovbille.

Hvornår ses den? Den voksne bille ses fra april til august.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 03-08-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 08-04-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, V, 1952: Danmarks Fauna 58, Rovbiller 2. del.
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator