Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
11. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Overdrevsløber (Carabus cancellatus)
Foto: Ole Martin

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Overdrevsløber (Carabus cancellatus)
Foto: Kristian Graubæk


Foto/billede af Overdrevsløber (Carabus cancellatus)
Foto: Henrik Christensen


Foto/billede af Overdrevsløber (Carabus cancellatus)
Foto: Flemming HelsingOverdrevsløber

Carabus cancellatus (læst 6330 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Løbebiller (Carabidae)

Kendetegn: Længde: 22-27 mm. En stor og kraftig løbebille, som normalt udmærker sig ved et bronze- eller kobberfarvet skær på dækvingerne. Dækvingerne er mønstrede med aflange højderygge i forlængelse af hinanden. Benene er mørke, dog har inderlårene ofte et rødligt skær. Det mest sikre kendetegn er, at inderste antenneled er rødligt.

Variation: Farveskæret kan variere som følge af belysning.

Forveksling: Grundet det røde inderste antenneled er Overdrevsløber umiskendelig alene med det blotte øje, men en jysk form af Kornet løber (Carabus granulatus) kan i øvrigt ligne umanerligt meget, både hvad angår farveskær på dækvingerne og de røde inderlår.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Kornet Løber

Biologi: Overdrevsløberen er - som navnet antyder - en art, som primært er knyttet til åbent land, helst med en sparsom vegetation på sandet bund. Larverne er bygget over den sædvanlige Carabus-skabelon, d.v.s. lange, cylinderformede larver med kraftige ben. De nyforvandlede biller kommer efter en udviklingstid på 40-60 dage frem i sensommeren, hvorefter de efter en tid med fødesøgning går til overvintring i jorden under træstubbe m.v. Efter overvintring kommer billerne frem i april, hvorefter parring og æglægning finder sted. Æggene lægges enkeltvis i jorden i et par cms dybde, og hullet dækkes med sand. Hvis billerne ikke når at reproducere sig i løbet af sommeren, kan de formentlig overvintre endnu engang, således at de ældste eksemplarer kan blive to år gamle.

Levested: I Danmark er Overdrevsløberen knyttet til sandmarker og tørre kystoverdrev, formentlig især på steder uden græsning. Arten må betragtes som en fremragende indikator for naturkvalitet. Dog er den for nylig fundet i Lars Bruuns garage i Skelhøje Bakker ved Ebeltoft - muligvis en indikation af, at den kan klare sig i lysåben fyrreskov med grusveje ind imellem.

Udbredelse: Arten har tidligere været ret vidt udbredt i det åbne land, men kollapsede nærmest i perioden 1950-1980. Efter 1980 var der kun enkelte fund, bl.a. fra Røsnæs, men i 2008 blev den genfundet ved Ebeltoft, hvor der med sikkerhed er flere små bestande syd og øst for byen. Ligeledes er den nu fundet talrigt i Veddinge Bakker syd for Sjællands Odde, så den holder åbenbart stand i det klassiske Storebælts-område. Overdrevsløber findes spredt i det sydlige Sverige, især langs kysten, og den har også små bestande i Norge. Sydpå i Europa er den ret udbredt, men dog gået meget tilbage.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Overdrevsløber.

Hvornår ses den? Overdrevsløber ses i perioden april-september.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 10-02-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 01-04-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Kirchner, H, 1927: Biologische Studien über Carabus cancellatus Illig. - Zeitschrift für Morphologie und Ökologie der Tiere 7 (4): 489-534 (jeg sender den gerne som pdf)

Lindroth, C. 1985: The Carabidae (Coleoptera) of Fennoscandia and Denmark. - Fauna Entomologica Scandinavica, vol 15,1.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator