Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. oktober 2017
 

FelthåndbogenFoto/billede af Forskelligbladet vortetand (Kindbergia praelonga)
Foto: Leif Knudsen

Galleri:
Seneste billeder | modne sporehuse | umodne sporehuse | vegetativ | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Forskelligbladet vortetand (Kindbergia praelonga)
Foto: Eva Olsen


Foto/billede af Forskelligbladet vortetand (Kindbergia praelonga)
Foto: Knud Knudsen


Foto/billede af Forskelligbladet vortetand (Kindbergia praelonga)
Foto: Eva Olsen Forskelligbladet vortetand (Kindbergia praelonga) (læst 1875 gange)

Klasse: Bladmosser (Bryopsida)
Orden: Hypnales (Hypnales)
Familie: Brachytheciaceae (Brachytheciaceae)

Kendetegn: Den kendes i felten ret let på sin graciøse, smukt regelmæssigt fjergrenede og lidt spinkle struktur med tydeligt udspærrede ("squarrøse"), alsidigt stillede blade.

Stænglen er glat, og bladene er tydeligt tandede i næsten hele længden. Grenbladene æg-lancetformede, jævnt tilspidsede i en lang spids, der i reglen er rendeformet sammenlagt i den ydre del. Stængelbladene er nærmest hjerteformede med lang, rendeformet spids. Bladribben er ret tynd og når ca. 2/3 af bladets længde.

Bladcellerne er lange, 5-7 x så lange som brede. Bladvingerne med kortere og bredere lidt mere tyndvæggede celler er store men ikke meget kontrasterende.

Variation: Variationen er meget betydelig, og den har været delt op i arter og former, som man nu for det meste anser for at være kårbestemte.

Forveksling: Når man er blevet fortrolig med arten, genkender kan den ret let i felten på den smukt fjergrenede struktur og de tydeligt udspærrede blade i forbindelse med voksestederne.

Ler-Vortetand - Oxyrrhyngium hians - - se linket HER har noget udspærrede, ikke tilspidsede blade og enkelt ribbe, der når lidt over midten. Den er ikke så regelmæssigt fjergrenet som Forskelligbladet Vortetand.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Kortkapsel, Fløjl-kortkapsel, Stub-pølsekapsel

Biologi: Forskelligbladet Vortetand er tvebo med særskilte han- og hunplanter. Blandt andet derfor er sporehuse sjældne, de deres dannelse bl.a. forudsættes af , at hanplanter og hunplanter befinder sig tæt ved hinanden.

Ellers har den sædvanlige mosbiologi med en grøn, vegetativ plante med n kromosomer og sporehus og sporehusstilk med 2n kromosomer.

Etymologi:

Forskelligbladet fordi der er stor forskel på gren- og stængelblade. Grenbladene æg-lancet-formede og jævnt tilspidsede; stængelbladene med hjerteformet grund og nedløbende og med langt udtrukken, ofte rendeformet spids. Vortetand efter sporehus-struktur.

Levested: Den danner puder og udbredte tæpper især på jord, men også på sten, ved og trærødder m.v.

Den optræder ofte som pionermos i nyplantninger af både løv og nål, mest, men ikke kun, under ret næringsrige forhold.

Udbredelse: Forskelligbladet Vortetand er meget almindelig i hele landet og en af vore almindeligste mosser i nyplantninger.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Forskelligbladet vortetand.

Hvornår ses den? Den kan erkendes året rundt.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 04-02-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 20-02-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Den Danske Mosflora I Bladmosser, Anne Grethe Andersen et al, Gyldendal 1976, ISBN 87-01-30371-6

Nationalnyckeln: Bladmossor: Skirmossor-baronmossor, Hookeri-anomodon, . Lars Hedenäs, tomas Hallingbäck. ISBN: 978-91-88506-84-9

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator