Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
12. december 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Topmejse (Lophophanes cristatus)
Foto: Peter Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Topmejse (Lophophanes cristatus)
Foto: Jørgen Vestergaard


Foto/billede af Topmejse (Lophophanes cristatus)
Foto: Dubbeld Samplonius


Foto/billede af Topmejse (Lophophanes cristatus)
Foto: Hans Knakkergaard



Topmejse

Lophophanes cristatus (læst 13626 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Mejser (Paridae)

Kendetegn: Topmejsen er en lille fugl (længde 10,5-12 cm) med en karakteristisk top, som næsten altid er tydelig. Hovedet og toppen er sort og hvidt, men de fine tegninger gør, at begge dele somme tider fremstår grålige. Den sorte hagesmæk er dog altid markant, hvis fuglen ses forfra. Oversiden er varmt brun, undersiden er gråligt hvid, og flankerne har en beigebrun farve. Kønnene er ens.

Variation: Ingen i Danmark. Variationen i Europa begrænser sig til mindre farveforskelle, som ikke burde vanskeliggøre bestemmelsen.

Forveksling: Topmejsen er den eneste lille spurvefugl i Europa, som har en tydelig top. Alligevel kan Topmejsen på grund af farve- og adfærdsligheder forveksles med andre mejser. Især Sortmejse kan skabe forvirring, hvis fuglene betragtes nedefra. Idet de to arter ofte findes sammen, er den karakteristiske top hos Topmejsen og de rent hvide kinder og den hvide nakkeplet hos Sortmejsen gode kendetegn at huske på.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Sortmejse

Biologi: Ynglesæsonen begynder i slutningen af april, og der lægges normalt kun et kuld i Danmark. Topmejsen bygger som andre mejser rede i et hulrum, men denne mejse foretrækker selv at skabe sit redehul ved udgravning af en rådden træ(-stub) eller lignende. Reden formes af mos og lav, og den fores med hår, uld og spindelvæv. Hunnen står for både udformningen af redehullet og selve reden, og hun er også alene om udrugningen af de 4-8 æg. Dog fodrer hannen hende i de 13-16 dage, som udrugningen tager. Efter klækning bliver hunnen siddende på reden, mens hannen fodrer både hende og ungerne i en uges tid. Ungerne tilbringer i alt op til tre uger i reden; i de sidste to uger bringer begge forældre føde til deres afkom. Topmejsen lever især af granfrø, insekter og andre smådyr, og den hamstrer store mængder føde i løbet af efteråret til at overleve hele vinteren i det samme territorium.

Levested: Lever primært i ældre nåleskov, selvom den i dele af udbredelsesområdet også forekommer i ren løvskov. Er især afhængig af gamle træer, hvori den kan udhugge sine redehuller.

Udbredelse: Topmejsen forekommer i det meste af Europa. På de britiske øer findes den dog kun længst mod nord, og den mangler også i store dele af Sydøsteuropa. I Danmark yngler den kun i Jylland og på Fyn, hvilket illustrerer artens modvilje mod at krydse større spredningsbarrierer (i dette tilfælde bl.a. bælterne).

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Topmejse.

Hvornår ses den? Topmejsen er standfugl i Danmark og kan ses hele året rundt. Den er ekstremt stedfast og forekommer aldrig på trækstederne sammen med de andre mejser. Derimod slutter den sig gerne til vintergrupper af andre mejser og fuglekonger, og ungfuglene kan finde på at strejfe en smule, men altid i nærheden af territoriet.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Iben Hove Sørensen d. 19-07-2006
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
C. Harrison & P. Castell (1998): Bird nests, eggs and nestlings. HarperCollins.

M.B. Grell (1998): Fuglenes Danmark. Gads Forlag.

K. Mullarney & L. Svensson (1999): Fugle i felten. L&R Fakta.

H. Meltofte & J. Fjeldså (2002): Fuglene i Danmark. Gyldendals Bogklubber.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator