Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Stenus juno (Stenus juno)
Foto: Kristoffer Hansen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stenus juno (Stenus juno)
Foto: Morten Kofoed-Hansen


Foto/billede af Stenus juno (Stenus juno)
Foto: Brian Willum Petersen


Foto/billede af Stenus juno (Stenus juno)
Foto: Elisabeth SiegelStenus juno

Stenus juno (læst 387 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Rovbiller (Staphylinidae)

Kendetegn: Længde: 5,5-6 mm. En kraftig og stor Stenus-art. Helt sort. Hovedet har to længdefurer på panden og er bredt, kun lidt smallere end dækvingerne. Pronotum er ikke eller kun meget lidt længere end bredt. Dækvingerne er ret lange, tilsammen ca. 1/4 bredere end dækvingesømmens længde. Dækvingerne er langs sømmen tydeligt længere end pronotum. Pronotum og dækvingerne er groft og tæt punkterede, sidstnævnte med noget ujævn overflade. Bagkroppens sider har en tydelig kant. Hannen har fortykkede lår og indadrettet tandformet spids på mellem- og bagskinnebenene. Bagfødderne er slanke, kun lidt kortere end bagskinnebenene. 1. bagfodsled er længere end kloleddet. 4. fodled er ikke tvelappet og ikke tydeligt bredere end 2. eller 3. led.

Forveksling: Der er mange sorte Stenus-arter i Danmark, men størrelsen, den brede krop og den kraftigt punkterede forkrop med ujævne dækvinger udelukker de fleste af disse. Specielt hanner med de tydeligt fortykkede lår er lette at kende.

Den lidt mindre Stenus ater (5-5,5 mm) vil være den største forvekslingsmulighed. Ud over den mindre størrelse adskilles den ved at være smallere, ved at pronotum er lidt længere samt ved at dækvingerne er mere jævne og tilsammen kun meget lidt bredere end dækvingesømmens længde. Derudover er kroppen generelt smallere og hannen har kun ganske svagt fortykkede lår. Stenus ater er ikke set i Danmark efter 1960. Fotos af S. ater kan ses på følgende side:

- se linket HER

I Sydsverige og i Nordtyskland findes arten Stenus calcaratus, som er lige så stor som juno. Det kan ikke udelukkes at den også vil kunne findes i Danmark. Den adskilles ved at dækvingerne langs sømmen ikke eller næppe er længere end pronotum. Foto af S. calcaratus:

- se linket HER

Biologi: Arten er som mange andre arter i slægten nært tilknyttet fugtig bund. I forbindelse med oversvømmelse søger dyrene op i vegetation eller bliver skyllet i land i opskylsbunker, hvor de ofte kan findes i antal. I varmt vejr er de ofte aktive og kan da ses løbe i vegetationen.

Levested: Moser, bredder af søer og vandhuller samt andre fugtige naturtyper.

Udbredelse: Arten er kendt fra alle landsdele og er meget almindelig.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stenus juno.

Hvornår ses den? Arten kan findes året rundt, men er noget fåtallig i højsommeren.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Mathias Holm d. 23-01-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Mathias Holm d. 24-01-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, Victor, 1951: Danmarks Fauna 57, Rovbiller 1. del.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator