Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
9. december 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sortbrun Jordbi (Andrena nigroaenea)
Foto: Bjørn Grøn

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sortbrun Jordbi (Andrena nigroaenea)
Foto: Bjørn Grøn


Foto/billede af Sortbrun Jordbi (Andrena nigroaenea)
Foto: Peder Storup


Foto/billede af Sortbrun Jordbi (Andrena nigroaenea)
Foto: Karl SchlichterSortbrun Jordbi

Andrena nigroaenea (læst 754 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Årevinger (Hymenoptera)
Familie: Gravebier (Andrenidae)

Kendetegn: En ret stor jordbi. Hunnerne er cirka af samme størrelse som en honningbi (13-15 mm). Hunnerne har en rødbrun behåring på forkroppen. Hårene på hovedet er sorte med enkelte brune hår og hovedet står i ret skarp kontrast til den røde forkrop. Behåringen på bagkroppens første fire led, har en lidt lysere brun farve end brystet. Det femte bagkropsled er sorthåret. Det bagerste skinneben er mørkt, men med meget kraftige orange pollenbørster. Hannerne er, som oftest, lidt mindre (11- 14 mm) og er mere anonyme i farven. Hannerne er overvejende brunhårede på forkroppen og mellem øjnene. Der er sorte hår hen over clypeus og på siderne af hovedet.

Variation: Hunner kan have mere eller mindre brun behåring mellem øjnene. Hanner varierer en del i størrelse.

Forveksling: Hunnerne kan forveksles med Andrena tibialis. Under lup har A. tibialis et område af propodeum med grov netformet struktur, der adskiller sig fra det omkringliggende. Dette ses ikke hos A. nigoraenea. A. tibialis har også en orange overflade under behåringen på bagerste skinneben og fodleddene. A. nigroaenea er trods klart orange behåring, sort/mørk under behåringen, på bagskinneben og bagerste fodled.

Hannerne kan forveksles med Andrena tibialis, og A. bimaculata, men begge arter har en grov netstruktur på propodeum. Det ses ikke hos A. nigroaena. For at se dette kendetegn, kræver det dog meget gode fotos eller belæg.

Biologi: Arten er polylektisk, og kan findes på mange forskellige blomsterfamilier. Reden udgraves i løs jord eller sand. Rederne ligger ofte enkeltvis, men der er observationer der kan tyde på en mere kommunal adfærd. Der er en generation om året, men flyvetiden er meget lang. Der er spekulationer om der er flere generationer, da der er rapporteret om nyudklækkede individer sent i flyvetiden. Parasiteres af hvespebierne Nomada goodeniana, N. succincta og N. marshamella.

Levested: Findes over det meste af landet og i mange forskellige habitater.

Udbredelse: Arten er kendt fra det meste af landet og er fundet i alle distrikter.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sortbrun Jordbi.

Hvornår ses den? Hunner flyver fra start april til start/medio af juli. Enkelte individer kan træffes helt ind i august.

Hannerne flyver fra starten af april til medio juli.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Kåre Würtz Sørensen d. 04-03-2019. Beskrivelsen er senest redigeret af Kåre Würtz Sørensen d. 06-03-2019.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Amiet, F., Herrmann, M., Müller, A. & Neumeyer, R. 2010. Apidae 6. Andrena, Melitturga, Panurginus, Panurgus (Vol. 26). CSCF & Schweizerische Entomologische Gesellschaft, Neuchtel, 316 pp.

Else, G. R. Edwards, M. 2018. Handbook of the Bees of the British Isles volume 1-2. Ray Society

Falk, S. 2015. Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland. British Wildlife Field Guides. Bloomsbury

Madsen, H. B. Schmidt, H. T. Rasmussen, C. 2016. Distriktskatalog over Danmarks bier (Hymenoptera, Apoidea). Entomologiske Meddelser. 83: 43-70

Rasmussen, C. Schmidt, H. T. Madsen, H. B. 2016.Distribution, phenology and host plants of Danish bees (Hymenoptera, Apoidea). Zootaxa 4212. Magnolia Press. pp. 001-100

Westrich, P. 2018. Die Wildbienen Deutschlands. Ulmer-Verlag

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator