Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
27. maj 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rubinrød Seksøjespinder (Harpactea rubicunda)
Foto: Michael Straarup Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rubinrød Seksøjespinder (Harpactea rubicunda)
Foto: Knud N. Flensted


Foto/billede af Rubinrød Seksøjespinder (Harpactea rubicunda)
Foto: Jens Thorving Andersen


Foto/billede af Rubinrød Seksøjespinder (Harpactea rubicunda)
Foto: Jens Thorving AndersenRubinrød Seksøjespinder

Harpactea rubicunda (læst 1216 gange)

Klasse: Spindlere (Arachnida)
Orden: Edderkopper (Araneae)
Familie: Seksøjespindere (Dysderidae)

Kendetegn: Familien, som navnet afslører, er seksøjede edderkopper med øjne arrangeret i en oval ring. Hunner af denne art bliver typisk 8-12 mm, mens hanner kun bliver 6-8 mm. Hele edderkoppens krop fremstår i beige-, brunlige- til rødlige nuancer, hvor juvenile individer ofte er lysere. Den aflange bagkrop er ensfarvet, uden mønster og har som regel en anden farve end resten af kroppen, specielt cephalothorax er oftest betydeligt mørkere. Benene på arten er relativ kraftige, nærmest hårløse men med 8-10 tynde torneagtige udvækster på de bagerste bens femur.

Variation: Der findes en række farve variationer hos arten f.eks. grålig, brunlig, beige og rødlig, hvilke forekommer i varierende nuancer fra en meget lys beige til en særdeles mørk brun eller rød. Der forekommer ikke variationer i mønstre.

Forveksling: Arten er nærmest umulig at forveksle med andre arter, specielt hvis de begrænsede lokaliteter i Danmark bliver taget i betrækning. Den kunne forveksles med arter fra naboslægten Dysdera f.eks. Dysdera crocata men har relative små kæber i forhold til disse. Harpactea hombergi, der er udbredt i Storbritannien og Centraleuropa men sjælden i Danmark, kunne være en anden forvekslingsmulighed, men denne art har stribede mønstre på benene. Begge forvekslingsmulighederne er sjældne i Danmark. Andre arter i familien Dysderidae er primært Syd- og Centraleuropæiske.

Biologi: Hele familien er haplogyne edderkopper, hvilket betyder at der ikke er et udvendigt scherzoliseret epigyn (kønsorgan) hos hunnerne og hannernes pedipalper er relativt reducerede. Dette bevirker, at hanner og hunner ligner hinanden mere end hos mange edderkoppefamilier. Rubinrød Seksøjespinder er en varmekrævende edderkop, der er en generalist insektjæger. Arten bygger ikke et net, men jager i stedet som bagholdsjæger på jorden og på sten om natten, da den ikke er dagaktiv. Det er en af de art i slægten Harpactea, der desuden jager andre edderkopper. Om dagen trækker den sig tilbage til et aflangt skjul lavet af silke under sten, træstammer og bark.

Levested: Udbredt på varme, stenrige lokaliteter f.eks. ruderater, hvor den findes under sveller, sten og skærver. Denne sydlige art overlever primært i byområder grundet Urban Heat-Island effekten, hvor byer generelt forholder sig adskillige grader varmere specielt om vinteren og sommeren. Rubinrød seksøjespinder er med alt sandsynlighed allerede etableret på flere ruderatområder i Danmark og vil sprede sig yderligere med klimaforandringer. Dens naturlige levesteder længere syd på er typisk varme og tørre skov og kratområder.

Udbredelse: Begrænset til få lokaliteter i Danmark hovedsagelig Rødbyhavn og siden 2015 på Godsbanen i Aarhus (første fund i 2005). Findes med alt sandsynlighed på en række andre lokaliteter, da spredningen regnes for delvis at være passiv med tog. Globalt udbredt i det meste af Europa sandsynligvis med Danmark som den nordlige grænse og Georgien den østlige.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rubinrød Seksøjespinder.

Hvornår ses den? Den ses hovedsageligt om foråret og tidlig sommeren, primo marts til juli. Arten kan være aktiv på en varmere dage i de køligere måneder på året samt senere på sommeren.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Kasper Nielsen d. 20-04-2017. Beskrivelsen er senest redigeret af Kasper Nielsen d. 20-04-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen M.D.D. & Olsen K., Jensen T.S. 2015. Nye arter i Danmark Terrestriske arthropoder og vertebrater. Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Danmarks edderkopper (10/04/2017): - se linket HER

Wikipedia Harpactea (20/04/2017): - se linket HER

Wikipedia Dysderidae (20/04/2017): - se linket HER

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator