Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. februar 2020
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Stær (Sturnus vulgaris)
Foto: Gert S Laursen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | immature | juvenile | pullus | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stær (Sturnus vulgaris)
Foto: Freddy Ottosen


Foto/billede af Stær (Sturnus vulgaris)
Foto: Torben Nielsen


Foto/billede af Stær (Sturnus vulgaris)
Foto: Emil Frederiksen



Stær

Sturnus vulgaris (læst 14218 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Stære (Sturnidae)

Kendetegn: 19-22 cm. Vingefang 37-42 cm. 75-90 g. Kompakt og tætbygget fugl med kort hale, relativt lange ben og langt næb. Næbbet gult om sommeren og mørkt om vinteren. Yngledragten sort med et grønligt og purpur skær. Vinterdragten med kraftige lyse pletter på over- og undersiden. Ungfugle er gråbrune med lysere strube. Æggene lyseblå. Sangen meget varieret og stære kan efterligne andre fugle. I flugten er den korte hale og trekantede vinger karakteristiske.

Variation: Ungfuglene mat gråbrune, der kan gå næsten over i rosa. Sommer- og vinterdragt, se kendetegn. Skift fra sommer- til vinterdragt er fuldstændig, mens skiftet fra Vinter- til sommerdragt kun er spidserne af fjerene (bræmfældning).

Forveksling: Solsort. Stæren er mere kompakt bygget, har kortere hale og længere ben.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Solsort

Biologi: Yngletid fra april til juni. Bygger reder i huler, træer, spættehuller og redekasser. 4-6 æg der udruges på 12-14 dage. Ungerne er flyvefærdige efter 22 dage.

Fouragerer ofte i meget store flokke udenfor yngletiden.

Lever af insekter, orme, snegle, frugter og bær.

Levested: Holder til både i åbent land, byer, skove og haver.

Udbredelse: Hele landet. Udbredt i Europa østpå til Centralasien. Overalt i Norden inklusiv Island og Færøerne. På Færøerne er stæren en særlig race med påfaldende kraftigt næb og grove ben.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stær.

Hvornår ses den? Hele året. Både stand- og trækfugl. Trækket foregår i februar-marts og september-november.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Michael S. Jensen d. 11-01-2006
Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Tommy Dybbro 2003: Fuglebogen. Politikens Forlag a/s

Niels Haarløv, 1986: Hvirveldyr. Forlaget ASK.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator