Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
28. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Mørk Svirreflue (Melangyna barbifrons)
Foto: Jane Bøgelund

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Mørk Svirreflue (Melangyna barbifrons)
Foto: Ruth Ahlburg


Foto/billede af Mørk Svirreflue (Melangyna barbifrons)
Foto: Morten DD Hansen


Foto/billede af Mørk Svirreflue (Melangyna barbifrons)
Foto: Søren TolsgaardMørk Svirreflue

Melangyna barbifrons (læst 4111 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Tovinger (Diptera)
Familie: Svirrefluer (Syrphidae)

Kendetegn: Længde 6-8 mm. Imago er overvejende blank sort, hunnen med seks gule rektangulære pletter og hannen med fire smalle bleggule pletter på bagkroppen der spidser til ind mod midten (2. bagkropsled uden gule pletter). Hannen har oftest et helt sort ansigt, hvor hunnen har en sort midterstribe med gult på siderne. Hunnens pande samt øjnenes bagkant er ubestøvet. Hannen har sort behåring på brystets overside og scutellum. Hunnens scutellum er sort nogle gange med en brunlig midte. Benene er sorte og oftest med gulbrune knæ. Øjnene hos begge køn er ubehårede.

Variation: Der er en markant kønsforskel, som beskrevet ovenfor.

Forveksling: Hannen kan især forveksles med Firplettet svirreflue (M. quadrimaculata), som dog har gul behåring på scutellum og tæt kort behårede øjne. Hunnen kan især forveksles med Håret svirreflue (M. lasiophthalma), som dog har et bestøvet tværbånd i panden og tæt kort behårede øjne. Mørk svirreflue kan også forveksles med andre Melangyna-arter, som dog først flyver senere på sommeren, samt overfladisk med Halvmåne-busksvirreflue (Parasyrphus punctulatus), som dog bl.a. har meget lysere fødder.

I bestemmelsesnøglerne kan man downloade to nøgler til artsbestemmelse af Melangyna slægten (én for hunner og én for hanner).

I felthåndbogen kan du læse mere om: Firplettet Svirreflue, Håret Svirreflue

Biologi: Den overvintrer som puppe og er en af de tidligste svirrefluearter. Imago flyver fra marts til ind i maj. Larven er antagelig bladlusædende, men ikke nærmere kendt. Der er én årlig generation.

Levested: Den findes især i lysåben skov, også i nåleskov.

Udbredelse: Den er antagelig udbredt i de fleste landsdele, men meget lokal og ikke almindelig. I øvrigt vidt udbredt i den tempererede del af Europa, Asien og Amerika.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Mørk Svirreflue.

Hvornår ses den? En tidlig forårsart der træffes fra midten af marts til begyndelsen af maj. Den ses bl.a. på blomster af Anemone, Pil, Slåen og Kirsebær.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Søren Tolsgaard d. 02-04-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Monica Oyre d. 10-04-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bygebjerg, R., 2005: Svirrefluer. Den Danske Rødliste. - se linket HER

Torp, E, 1994: Danmarks Svirrefluer. Apollo Books, Stenstrup.

Nationalnyckeln till Sveriges flora och fauna. Tvåvingar: Blomflugar. Diptera: Syrphidae: Syrphinae. Uppsala 2009.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator