Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
18. juli 2018
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Kernebider (Coccothraustes coccothraustes)
Foto: Gert S Laursen

Galleri:
Seneste billeder | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Kernebider (Coccothraustes coccothraustes)
Foto: Gert S Laursen


Foto/billede af Kernebider (Coccothraustes coccothraustes)
Foto: Klaus Bek Nielsen


Foto/billede af Kernebider (Coccothraustes coccothraustes)
Foto: Klaus Thommesen



Kernebider

Coccothraustes coccothraustes (læst 19419 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Finker (Fringillidae)

Kendetegn: Længde 17-19 cm. En stor, kraftig og kompakt finke med et meget kraftigt trekantet næb, stort hoved, kort hals og kort hale. To vigtige kendetegn, især i flugten, er det hvide vingebånd og den hvide hale. Kønnene ret ens, dog har hunnen svagere farver.

Juvenil er ret ensartet gulbrun med mørkskællet underside, gulligt anstrøg på hovedet, nakken og brystet. Har gult næb. Ung han har sort strube.

Immatur: i 1. efterår som adult.

Kaldet er et kort, kraftigt og metallisk zik (som skarpt kald fra Sangdrossel) og et nasalt seep eller sreee. Sangen er en lavmælt, knirkende hvæsen, der blandes med kaldene.

Variation: Ingen.

Forveksling: Kernebider kan ikke forveksles med andre danske arter.

Biologi: Det meget kraftige næb er velegnet til at knække hårde frø som kerner fra kirsebær. Den vigtigste føde er bladknopper og frugter fra eksempelvis elm, bøg og ahorn.

Yngler tit i løse kolonier, men enkeltpar er også almindelige. Reden anbringes ofte højt til vejrs i en grenkløft. De 3-6 æg lægges i maj og udruges af hunnen på 12-13 døgn. Ungerne forlader reden 11-14 dage gamle og er flyvefærdige et par dage senere.

Levested: Lever skjult i trætoppene og overses let. Yngler i løv- og blandskov. Flyver i småflokke om vinteren og ses her nemmere i trætoppene eller i flugten. Kan i kolde vinterperioder komme til foderbrædtet.

Udbredelse: Findes i hele landet, men er mest udbredt i de østlige egne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Kernebider.

Hvornår ses den? En almindelig yngle- og trækfugl I Danmark. Kan ses hele året, men de fleste observeret om vinteren.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 16-10-2004. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni & Peter Nielsen d. 14-06-2018.
Se historik
.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator