Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. februar 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Snespurv (Plectrophenax nivalis)
Foto: Jørgen Erik Nissen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Snespurv (Plectrophenax nivalis)
Foto: Emil Frederiksen


Foto/billede af Snespurv (Plectrophenax nivalis)
Foto: Ole Martin


Foto/billede af Snespurv (Plectrophenax nivalis)
Foto: jens veilgaard vendelbo



Snespurv

Plectrophenax nivalis (læst 10384 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Spurvefugle (Passeriformes)
Familie: Værlinger (Emberizidae)

Kendetegn: Længde 16-18 cm. En stor værling med karakteristiske hvide felter på inderste del af vingen samt hvid halebasis og –kant. De hvide partier lyser tydeligt op i flugten. Desuden diffuse gulbrune tegninger på brystsiden, kind, isse, pande og skuldre. Ryggen er gråbrun og længdestribet. Næb gulligt med mørk spids. Hunnen og 1-2k fugle har mindre hvidt i vingen.

Variation: Der findes tre racer, hvoraf to forekommer regelmæssigt i Europa. Disse er nivalis, der forekommer her i landet og yngler i Grønland/Skandinavien samt insulae, der yngler på Island og i Storbritannien. Sidstnævnte overvintrer i Storbritannien og Holland. Nivalis er generelt lysere end insulae og har lysere hånddækfjer.

Forveksling: Ingen

Biologi: Snespurv optræder om vinteren oftest i småflokke, der sjældent tæller mere end et par hundrede individer. Fugle i flok virker ofte urolige, mens enkeltindivider kan være særdeles tillidsfulde. Føden udgøres i vinterhalvåret af frø og smådyr.

Levested: Her i landet ses arten mest på strandenge, men nu og da ses enkelte flokke på indlandslokaliteter, hvor de fx fouragerer på stubmarker.

Udbredelse: Snespurvens yngleområde strækker sig over Grønland, Island, Nordeuropa, Alaska og det nordlige Canada. Her i landet forekommer de største flokke i Nord- og Vestjylland.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Snespurv.

Hvornår ses den? Snespurv er en almindelig træk- og vintergæst i perioden fra oktober-marts.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Skrevet/lagt på nettet af Ole Roland Therkildsen d. 06-01-2005




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator