Nøgleblomstret KlokkeCampanula glomerata (læst 164 gange)
Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida) Orden: Klokkeordenen (Campanulales) Familie: Klokkefamilien (Campanulaceae)
Kendetegn: En dunhåret, indtil 70 cm. høj, flerårig plante med skråt opstigende jordstængel og langstilkede, ovale grundblade, der er fint takkede i randen og har mere eller mindre hjerteformet grund. Stængelbladene er kortstilkede til siddende.
Blomsterne er mørkeblå eller mørkt blåviolette og sidder i tætte, mangblomstrede hoveder for enden af stænglen; er er i reglen også nogle få blomster i de øvre stængelblades hjørner. Variation: Hvide eller blege udgaver af blomsterne forekommer, som det er tilfældet for mange rød- og blåblomstrede blomsterplanter. Forveksling: En ret let kendelig art, skelnelig fra andre i slægten på den tætte, endestillede blomsterstand.
Den dyrkes også, og den dyrkede form er lidt kraftigere og mere storblomstret, men ligner vildformen meget. I felthåndbogen kan du læse mere om: Bredbladet Klokke var. latifolia, Nælde-Klokke, Smalbladet Klokke, Liden Klokke Biologi: en flerårig urt med insektbestøvning.
Slægtsnavnet er forklaret under Nældeblomstret Klokke. Glomerata er latin for nøglestillet og hentyder som det danske navn til blomsterstandens udformning. Levested: Overdrev, skråninger og vejkanter - i reglen hvor bunden er stærkt kalkpræget.
Udbredelse: Temmelig sjælden på kalkbund på Sjælland og i Nordjylland, ellers sjælden eller fraværende.
Den er gået tilbage p.g.a. tilgroning, opdyrkning og tilplantning er voksestederne.
Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Nøgleblomstret Klokke. Hvornår ses den? Den blomstrer juli-august. Status: Arten er sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 12-04-2018. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 16-04-2018. Se historik. Litteratur brugt til denne beskrivelse: Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen 1956 ff., Branner og Korch.
Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg, ISBN 87-02-02997-9)
Dansk Flora Signe Frederiksen, Finn N. Rasmussen og Ole Seberg (redaktion) ISBN: 87-02-03032-2 |