Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
19. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Stor Møgbille (Aphodius fossor)
Foto: Sean Birk Bek Craig

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Stor Møgbille (Aphodius fossor)
Foto: Sean Birk Bek Craig


Foto/billede af Stor Møgbille (Aphodius fossor)
Foto: Hans Olav Møller


Foto/billede af Stor Møgbille (Aphodius fossor)
Foto: Ulf BjerreStor Møgbille

Aphodius fossor (læst 9335 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Torbister (Scarabaeidae)

Kendetegn: Længde: 8-13 mm. En stor, plump, skarnbasselignende bille. Benene er kraftige og tandede, og de yderste antenneled er tydeligt klumpet sammen. Arten er normalt blank sort og oftest noget glinsende (af gode grunde...). Ben og antenner er ligeledes sorte. Vingedækkerne har fine, punkterede striber, og scutellum er ganske stor, går normalt 1/4 ned på dækvingerne.

Variation: Farven på dækvingerne kan i enkelte tilfælde være rødbrun, dog ikke kaffebrun som hos Rødbenet møgbille (Aphodius rufipes), men normalt er det ellers kun størrelsen, der varierer - med biller fra fugtige, skyggede kolorte som de største.

Forveksling: Alene p.g.a. størrelsen er der kun yderst få forvekslingsmuligheder, dog ligner Rødbenet møgbille ganske meget. Denne er dog tydeligt kaffebrun, og scutellum er meget mindre hos denne art.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Rødbenet Møgbille

Biologi: Stor møgbille findes normalt i gødning, specielt er kolorte populære, og tilsyneladende er den ikke så sårbar over for brug af ormemidler m.v.

Den voksne bille, som normalt ses i sommerhalvåret, lever af gødning. Heri lægger den også æg. I modsætning til mange andre gødningsbiller er der ingen specielle ynglegange eller æglægningsstrategi - æggene bliver bare lagt Larverne lever ligeledes af gødning. Efter små to måneder med sommertemperaturer bliver æggene til nye biller, hvis kolorten vel at mærke har holdt så længe. Hvorvidt larver, pupper eller voksne overvintrer, er - så vidt jeg kan læse mig til - lidt usikkert, men der ses i visse tilfælde en top såvel forår som efterår, hvilket kan tyde på, at den nye generation vitterligt når at færdigudvikle sig i løbet af sommeren.

Levested: Stor møgbille findes i gødning, specielt i kogødning. I helt friske lorte med masser af Sphaeridium-vandkærer træffer man den sjældent, men når skorpen er stivnet, lander den i stort tal. Her finder man dem umiddelbart under skorpen, hvor de let lader sig fange. De bevæger sig yderst trægt.

Udbredelse: Stor møgbille er yderst almindelig og udbredt, og man finder den overalt i landet, blot der er husdyr på græs

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Stor Møgbille.

Hvornår ses den? Arten ses sommerhalvåret igennem.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 18-07-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 26-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, V. & K. Henriksen: Biller VI - torbister. Danmarks Fauna 29. København, 1925
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator