Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
15. juli 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Lakrød Møgbille sp. (Aphodius fimetarius/pedellus)
Foto: Finn Krone

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Lakrød Møgbille sp. (Aphodius fimetarius/pedellus)
Foto: Jan Lyngby


Foto/billede af Lakrød Møgbille sp. (Aphodius fimetarius/pedellus)
Foto: Ulf Bjerre


Foto/billede af Lakrød Møgbille sp. (Aphodius fimetarius/pedellus)
Foto: Ulf Bjerre

Figur 1. Lakrød møgbille til højre, Rødbuget møgville til venstre. Man bemærker i forhold til Rødbuget møgbille: sort bug, sorte skinneben, kort pronotum og lange dækvinger.

Lakrød Møgbille sp.

Aphodius fimetarius/pedellus (læst 4957 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Biller (Coleoptera)
Familie: Torbister (Scarabaeidae)

Kendetegn: Længde: 6-7 mm. Pragtfuldt farvet bille med postkasserøde dækvinger. Pronotum er sort, bugen sort og antennerne røde. Som hos andre møgbiller er benene meget kraftige, sådan lidt muldvarpeagtige, og helt tydeligt bygget til at grave sig frem i kolorte.

Variation: En dejlig art at have med at gøre, idet farven på dækvingerne ikke varierer på vore breddegrader.

Forveksling: Arten forveksles meget let med rødvingede former af Rødbuget møgbille (Aphodius foetens), der dog - som navnet antyder - har tydeligt rød bug. Lakrød møgbille har sort bug. Endvidere er dækvingerne hos Lakrød møgbille væsentligt længere i forhold til pronotum (ca 2:1), mens forholdet hos Rødvinget møgbille kun er 1:1. Skinnebenene er sorte. Se figur 1).

I felthåndbogen kan du læse mere om: Rødbuget Møgbille

Biologi: Som andre møgbiller er Lakrød møgbille særdeles tolerant over for lave iltkoncentrationer. Den lever af gødning, som den gnasker igennem, og den lægger sine æg midt i substratet. Udviklingstiden går så hurtigt, at der måske kan gennemføres to generationer årligt. Arten påvirkes noget af ormemidler, og den er derfor fåtallig i konventionelle besætninger, hvorimod den kan være enormt talrig på økologiske bedrifter. Arten må dog betragtes som en rigtig habitatgeneralist.

Levested: Lakrød møgbille findes næsten overalt, hvor der er gødning til stede. Jeg har selv fundet den talrigt i såvel ko- som hestegødning. Specielt er lidt "hårde" kolorte populære, hvorimod de mere flydende tilsyneladende undgås.

Udbredelse: Lakrød møgbille er meget hyppig og var tidligere vidt udbredt over hele landet. Siden er den dog gået voldsomt tilbage på Sjælland, og den er derfor blevet rødlistet NT. I Jylland er den dog stadig en "banalitet".

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Lakrød Møgbille sp..

Hvornår ses den? Lakrød møgbille træffes i voksen tilstand fra april til oktober, og muligvis overvintrer en del individer som voksne. Jeg har dog ikke selv fundet dem endnu; de graver sig sandsynligvis godt ned.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Morten DD Hansen d. 09-11-2007. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 26-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Hansen, V, 1925: Danmarks Fauna 29 - Torbister. GEC Gads Forlag, København.

Den danske rødliste / Fagdatacenter for Biodiversitet og Terrestrisk Natur (B-FDC). - Danmarks Miljøundersøgelser, 2004-.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator