Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
27. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae)
Foto: Gert S Laursen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae)
Foto: Emil Lütken


Foto/billede af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae)
Foto: Emil Lütken


Foto/billede af Spættet Bredpande (Pyrgus malvae)
Foto: Karsten ThomsenSpættet Bredpande

Pyrgus malvae (læst 6017 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Bredpander (Hesperiidae)

Kendetegn: Vingefanget er på 19-25 mm. Oversiden af både for- og bagvinger er mørk med afskillige hvide pletter. Begge vingepars undersider er lysebrune med hvide felter og pletter.

Variation: I sjældne tilfælde er de hvide pletter på vingerne skrumpet ind til bittesmå prikker. En anden form (taras) har sammensmeltede hvide pletter på forvingerne.

Forveksling: Spættet Bredpande kan let forveksles med Fransk Bredpande, men denne har slørede/udtværede pletter på bagvingerne, er mere lys på vingeundersiderne, er større, og mangler en række hvide pletter langs forvingeoversidens vingesøm, som Spættet Bredpande har.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Fransk Bredpande

Biologi: Spættet Bredpande er en meget hurtig og svirrende flyver, som kan være svær at følge med øjnene. Når den ikke søger føde på blomster, udkæmper den luftkampe med rivaliserende hanner eller soler sig på sten eller bar jord, med vidt udbredte vinger. Larven lever på forskellige potentilarter.

Levested: Primært overdrev, strandenge og heder, men flere steder også mere eller mindre tørre lysninger eller vejrabatter i skove. På Øerne er det tilsyneladende kun et par steder på Fyn at Spættet Bredpande endnu findes på skovbiotoper.

Udbredelse: Spættet Bredpande er en af de dagsommerfugle der er gået absolut mest tilbage i Danmark. Således er den gået fra at være en almindelig art overalt til at være en sjælden art, der kun i visse egne af Jylland kan træffes på bare relativt mange lokaliteter. På Øerne er situationen kritisk. Trods det allerede meget begrænsede antal lokaliteter er tilbagegangen fortsat meget alvorlig, og muligvis kan man forvente at Spættet Bredpande er helt væk fra Østdanmark i løbet af blot få årtier. Således er arten på Fyn muligvis kun i Morudskov, Hindemae Skov, Årligmark Skov, Hesbjerg Skov, et par af Krengerup-skovene, Jordløse Bakker og Snarup Mose. På Sjælland er den de seneste år kun fundet ved Saltbæk Vig, Heatherhill, Melby Overdrev, Gribskov, Køge Sydstrand, Eskebjerg Vesterlyng, Røsnæs, Ordrup Næs og Overby Lyng. På Møn er den endnu på Ulvshale og ved Kostnehøj ved Busene, på Lolland muligvis endnu ved Brunddragene og Rødbyhavn. Spættet Bredpande er forsvundet fra Falster, hvor den sidst er set i Østerskov v. Stubbekøbing i 1983. På Bornholm og Langeland er den aldrig fundet. Af de mindre Øer, kendes den fra Fanø og Sejerø, hvor den endnu findes.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Spættet Bredpande.

Hvornår ses den? Flyvetiden er april-juni, med højdepunkt i maj. De første individer ses normalt i de sidste dage af april, mens de sidste individer forsvinder i løbet af juni.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Slettet profil d. 29-05-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 19-12-2015.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Per Stadel Nielsen: Den Lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator