Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
30. marts 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus)
Foto: Kasper Nyberg

Galleri:
Seneste billeder | imago | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus)
Foto: Vilhelm Dalgaard


Foto/billede af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus)
Foto: Lars Andersen


Foto/billede af Fransk Bredpande (Pyrgus armoricanus)
Foto: Magnus Vest HebsgaardFransk Bredpande

Pyrgus armoricanus (læst 6563 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Bredpander (Hesperiidae)

Kendetegn: Vingefang: 21-25 mm. For- og bagvinger grå, forvingerne med tydelige hvide pletter, bagvingerne med slørede/udtværede pletter. Undersiden, som er hvid, er dækket af adskillige olivengrønne-lysebrune felter.

Variation: Pletternes placering, form og størrelse kan variere meget fra individ til individ. Dette gør sig især gældende med de markante hvide pletter på forvingeoversiden.

Forveksling: Fransk Bredpande kan meget let forveksles med Spættet Bredpande, men denne har tydelige hvide pletter på bagvingerne og er mindre. Dertil mangler Fransk Bredpande Spættet Bredpandes kæde af små hvide pletter langs forvingesømmet. Den forveksles også let med Skærbredpande, men denne kendes fra Fransk Bredpande på sine to ovale, lyse pletter på bagvingeundersiden, nær vingeroden. Desuden foreligger der kun ét fund af Skærbredpande i Danmark, fra starten af 1900-tallet.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Spættet Bredpande, Skærbredpande

Biologi: Fransk Bredpande kræver meget varme for at trives, hvilket formentlig er årsagen til dens tilbagegang og begrænsede udbredelse i Danmark. Arten holder meget af at sole sig, såvel som den holder af at søge til blomster efter nektar. Især 1. generation er ivrige blomsterbesøgere. Hannerne er territoriale og meget aggressive.

Larven lever nær jordoverfladen på planter som Knoldet Mjødurt og Krybende Potentil.

Levested: Varme og åbne steder med en rig blomsterflora. I Danmark var/er lokaliteterne næsten alle åbne kystskrænter. Fransk Bredpande forekommer kun på ugødede steder med meget lav (nedgræsset) vegetation.

Udbredelse: Arten er fundet mange steder på Vestsjælland og på/omkring Halsnæs i Nordøstsjælland. Det sidste fund fra Nordøstsjælland var et enkelt eksemplar, som blev set på Hyllingebjerg ved Frederiksværk i 1987. Gennem 70erne og 80erne begyndte arten også at forsvinde fra Vestsjælland, indtil den kun havde en enkelt, lille bestand tilbage på Røsnæs ved Kalundborg. Heldigvis er Fransk Bredpande begyndt at sprede sig i området igen, og har nu en del stærke bestande i og omkring Røsnæs, og nogle kilometer derfra på den nyligt genopdagede lokalitet for arten, Eskebjerg Vesterlyng. Der er også kendskab til to bestande i det lukkede område ved Store Vrøj. Der må også være mulighed for at genfinde Fransk Bredpande på Nekselø, lige nord for Eskebjerg Vesterlyng. Her er den fundet i et enkelt eksemplar tilbage i 1991. Asnæs syd for Røsnæs har også stået som en oplagt mulighed for genopdagelse af en bestand i flere år, da Fransk Bredpande er fundet der i 1919. I september 2014 blev bestanden på Asnæs genopdaget (i en 3. generation).

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Fransk Bredpande.

Hvornår ses den? Fransk Bredpande flyver normalt i to generationer, den første fra midt i maj til sidst i juni, den anden i juli-august. I 2014 er en 3. generation konstateret.

Larven (som overvintrer i dette livsstadie) kan findes fra september til midt i maj i 1. generation, og igen i juni-juli i 2. generation.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 18-06-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 21-09-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator