Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skov-Hundegræs (Dactylis glomerata ssp. lobata)
Foto: Henry Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | afblomstrede individer | blomstrende individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skov-Hundegræs (Dactylis glomerata ssp. lobata)
Foto: Ole B. Lyshede


Foto/billede af Skov-Hundegræs (Dactylis glomerata ssp. lobata)
Foto: Jørgen Christiansen


Foto/billede af Skov-Hundegræs (Dactylis glomerata ssp. lobata)
Foto: Jørgen Christiansen

Figur 1.

Skov-Hundegræs

Dactylis glomerata ssp. lobata (læst 4201 gange)

Klasse: Enkimbladede (Liliopsida)
Orden: Græsordenen (Poales)
Familie: Græsfamilien (Poaceae)

Kendetegn: Ligner Almindelig Hundegræs meget. Indtil 90 cm høj. Løst tuedannende med korte udløbere fra tuen. Toppen er langt 3-kantet, længere 3-kantet end hos Almindelig Hundegræs. Småaksene er 5-6 blomstrede og med kølede avner. Bladskederne er kølformede sammentrykte. Bladfarven er græsgrøn med gråligt skær. Dækbladene har glat eller ru, ikke håret, køl og er sylformede uden tydeligt afsat spids.

Forveksling: Den eneste forvekslingsmulighed er med Almindelig Hundegræs, som også er hyppig i skove. Den vigtigste skelnekarakter er dækbladene, som er ru (dvs. med meget korte, børste- eller knopformede udvækster) hos Skov-Hundegræs og tydeligt håret hos Almindelig Hundegræs; yderavnerne er sylformede hos Skov-Hundegræs, og med ret tydeligt afsat brodspids hos Almindelig Hundegræs (karakterne kan ses med det blotte øje eller med en almindelig botanikerlup).

Når man har arterne ved siden af hinanden virker Skov-Hundegræs mere græsgrøn og har en meget graciøsere top. Skov-Hundegræs har 5-6 blomster i småakset, hvor Almindelig Hundegræs har 3-4.

Man kan ofte ikke skelne Skov- og Almindelig Hundegræs tilstrækkeligt sikkert fra hinanden i felten, når man ikke kan se, om dækbladenes køl er håret eller ej. Med noget træning kan man dog i reglen genkende den på det sylformede dækblad. Hen på sæsonen vil hårene på avnen ofte være helt eller delvis slidt af hos Almindelig Hundegræs, der må man forlade sig på, om avnen er ret tydeligt afsat spids (Almindelig Hundegræs) eller er jævnt tilspidset syl- eller dolkformet.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Almindelig Hundegræs

Biologi: Flerårig urt med vindbestøvning. Frugterne har spidse avner, som kan hænge ved dyrepelse mv. og spredes også ved vindslyngspredning.

Det latinske slægtsnavn Dactylis kommer af græsk daktylos = finger og hentyder til blomsterstandens fingerformede lapper.

Det danske slægtsnavn Hundegræs hentyder til, at græsset ofte ædes af hunde (af hensyn til fordøjelsen), og er evt. også nedsættende ment: en grov, ikke så køn græs uden den store foderværdi (hvilket i øvrigt er forkert).

Almindelig Hundegræs har dobbelt så mange kromosomer som Skov-Hundegræs. De er på Fugleognatur.dk anført som underarter af samme art, men bør nok have artsrang. Krydsninger mellem dem er så vidt vides ikke registreret.

Levested: Halvskygget, næringsrig bund i åbne bøgeskove, gamle parker o.l.

Udbredelse: Den findes hist og her i skove i Østdanmark, men dens hyppighed er sikkert undervurderet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skov-Hundegræs.

Hvornår ses den? Den blomstrer juni-juli, men kan næppe kendes sikkert i felten fra Almindelig Hundegræs, når man ikke kan se de ru, ikke hårede, avner.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 20-07-2008. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 07-09-2012.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Danmarks Vilde Planter, Skytte-Christiansen, Branner og Kock 1964 ff.

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg, ISBN 87-02-02997-9)

C.E. Hubbard: Grasses, Penguin Books 1992 (og senere udgaver, intet ISBN-nummer.)

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator