Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
17. december 2017
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Rørdrum (Botaurus stellaris)
Foto: jens veilgaard vendelbo

Galleri:
Seneste billeder | adulte | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rørdrum (Botaurus stellaris)
Foto: jens veilgaard vendelbo


Foto/billede af Rørdrum (Botaurus stellaris)
Foto: jens veilgaard vendelbo


Foto/billede af Rørdrum (Botaurus stellaris)
Foto: Knud Olsen



 Rørdrum (Botaurus stellaris) (læst 7329 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Storkefugle (Ciconiiformes)
Familie: Hejrer (Ardeidae)

Kendetegn: Længde 69-81 cm, vingefang 100-135 cm. En let genkendelig gulbrun hejre. Den har desuden sort skægstribe i kontrast til gulbrun kind, samt mange mørke længdestriber, især på undersiden. Næbbet er gulgrønt. Desuden sort isse. Benene er grågrønne, og øjet er orange. Kønnene er ens. Juvenil: ligner meget adult, men giver et lidt lysere indtryk. Flugt: Flyver lavt, bred og rundvinget og næsten ugleagtigt.

Camouflage stilling: Så står den med næbbet direkte op i luften i pælestilling og forsøger at falde i med rørskoven, hvilket lykkes overraskende godt.

Stemme: Tågehornagtigt, pauken: "Hoooo-oh" som i optimale vejrforhold kan høres i en radius på op imod 5 kilometer.

Forveksling: Rørdrum kan forveksles med den i Danmark meget sjældne Amerikanske Rørdrum, Botaurus lentiginosus.

Biologi: Arten lever især af fisk, padder og invertebrater, som fanges i åbninger i rørsumpene eller på vandfyldte enge, oftest i rørskovenes randzoner.

Reden er lavet af gamle tagrør. Normalt lægges der 5-6 æg normalt primo marts måned. Æggene udruges udelukkende af hunnen, hvilket hun bruger omkring 25 dage på. Når ungerne er lidt over 1 måned gamle, bevæger de sig væk fra reden - længe før de er flyvefærdige. Omkring 8 uger gamle kan ungfuglene klare sig selv. Polygami (flere mager) er tilsyneladende normalt for arten.

Mange fugle menes at forsøge at overvintre i deres yngleområder for at sikre sig disse til foråret. Strenge vintre og overisning kan dog dels få dem til at bukke under eller trække til Sydvesteuropa.

Levested: Rørdrum yngler og lever i fugtige rørskove ved søer, moser og brakvandsfjorde.

Udbredelse: Arten lever i Europa, Nordafrika og i et bælte gennem Asien til Stillehavet. Hovedudbredelsesområdet er dog i Østeuropa.

Dens skjulte levevis i rørskovene gør arten utrolig svær at vurdere bestanden på, og man bruger dér mængden af paukende hanner som målestok for antallet af ynglepar. Bestanden har i Danmark gennemlevet en kraftig stigning i bestanden fra 24-40 par i starten af 1980erne til 200-300 par i dag. Hovedudbredelsesområdet herhjemme er uden tvivl i Vejler-området, men også i Tøndermarsken holder mange til.

Antallet af rørdrummer reguleres hårdt efter vinterens temperatur og varighed.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rørdrum.

Hvornår ses den? Arten lever i Danmark hele året, men ses sjældent på grund af den skjulte levevis. I perioden april til juli høres i stedet dens meget karakteristiske pauken. Sidst på sommeren udviser de dog en større flyveaktivitet, hvor man kan være heldig at se dem i luften, samt i vinterhalvåret hvor man kan være heldig at se den fremme ved våger.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Benny Kristensen d. 10-03-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 24-01-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Mullarney m.fl. Fugle i felten 2000, samt Meltofte m.fl. Fuglene i Danmark 2002 Beman m.fl Fuglene i Europa, Nordafrika og mellemøsten 1998




Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator