Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
21. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sortåret Hvidvinge (Aporia crataegi)
Foto: Svend Erik Mikkelsen

Galleri:
Seneste billeder | imago | larver | puppe | æg | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sortåret Hvidvinge (Aporia crataegi)
Foto: Hanne Farnæs


Foto/billede af Sortåret Hvidvinge (Aporia crataegi)
Foto: Jan Fischer Rasmussen


Foto/billede af Sortåret Hvidvinge (Aporia crataegi)
Foto: Peter BornøSortåret Hvidvinge

Aporia crataegi (læst 7287 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Hvidvinger (Pieridae)

Kendetegn: Vingefanget er på 50-65 mm. Kroppen er helt sort, vingerne hvide med meget markante mørke årer. En god måde at adskille kønnene på, er at se på vingeårernes farve. Hannen har sorte årer, mens de på hunnen er brunlige.

L1-larven er gul med sort hoved (2 mm lang) - senere (tidl forår) brun med lysere børster, sort hoved i fælles spind.

Den sene larve (maj) er gulorange med sort dorsal- og højtliggende sidelinie, samt varierende farvepletter, lidt vildtert lys behåring og sort hoved. Små hvide pinacula. Undersiden har en speciel lysere blåliggrå nuance m sorte spirakler. Fuld længde: 32-36 mm.

Forveksling: Sortåret Hvidvinge kan forveksles med kålsommerfuglene, man kan kendes på sin mangel af mørke pletter og plamager på både undersiden og oversiden af vingerne, og på de markante mørke vingeårer.

Samt til dels med Hvidvingemåler (Siona lineata), som også har en tynd sort randlinie, men den ligger længere inde på vingen, hvor Sortåret hvidvinges ligger nærmest helt i vingeranden.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Stor Kålsommerfugl, Lille Kålsommerfugl, Grønåret Kålsommerfugl, Grønbroget Kålsommerfugl, Hvidvingemåler

Biologi: Flugten hos Sortåret Hvidvinge er hurtig og svævende. På visse lokaliteter, kan der i enkeltår forekomme masseoptrædener, hvor de voksne sommerfugle kan opleves i hundredsvis. Typisk vil der på lokaliteterne være en del flere hanner end hunner, hvilket skaber konkurrence i forbindelse med pardannelsen (optakten til parringen). Undertiden kan det være svært at finde en nyklækket og pæn hun, da de ofte "angribes" af mængder af parringslystne hanner umiddelbart efter klækningen fra puppen. Under parringen klemmer hunnen vingerne helt tæt om hannen, hvorved en del af vingeskællene slides af.

Æggene lægges på forskellige arter af Tjørn og Røn.

Levested: Sortåret Hvidvinge flyver på heder, overdrev, moser og andre åbne steder, f.eks ruderater i plantager, med selvsåede små Tjørn.

Udbredelse: Sortåret Hvidvinge optræder på en del passende lokaliteter i det meste af Jylland, men mangler dog i store dele af Sønderjylland, Vestjylland og Nordjylland. Efter i nogle årtier at have været meget sjælden, er den efterhånden blevet rimeligt almindelig i det meste af Jylland. Fra Øerne foreligger der ikke mange fund, men Sortåret Hvidvinge er trods dette fundet en del gange i (især) Nordøstsjælland, hvor indflyvere fra både Sverige og Jylland er blevet fundet på kystnære lokaliteter. Dette ligger dog mange år tilbage, og siden 1990erne er der stort set ikke gjort fund af arten på Øerne.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sortåret Hvidvinge.

Hvornår ses den? Typisk starter den voksne sommerfugl flyvningen sidst i maj, og flyver så juli ud.

Larven, der lever i søskendeflokke, kan undertiden som fuldvoksne larver afløve store grene, eller endda hele buske.

Larven findes overvintrende på solrige steder, fra juni til maj. Som L1-larve under fælles spind på et blad. Den vokser ikke meget før overvintring, hvor der laves et kraftigere spind. Først i det tidlige forår tager væksten til, og de spredes til sidst ud på forgreninger på planten.

Forpupning foregår lavt, f.eks græsstrå mv. Det ser ud til, at de foretrækker en afstand på ca 5-7 m fra foderplanten.

Status: Arten findes hist og her i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 25-06-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Kjeld Brem d. 16-06-2018.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Colour identification guide to Caterpillars of the British isles (s. 10) - Jim Porter - Apollo books - 2010

Klaus Hermansen: Dagsommerfugle i Danmark, 2010.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator