Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
15. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Wahlbergs Hasselbrombær (Rubus wahlbergii)
Foto: Poul Evald Hansen

Galleri:
Seneste billeder | blomstrende individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Wahlbergs Hasselbrombær (Rubus wahlbergii)
Foto: Poul Evald Hansen


Foto/billede af Wahlbergs Hasselbrombær (Rubus wahlbergii)
Foto: Poul Evald Hansen


Foto/billede af Wahlbergs Hasselbrombær (Rubus wahlbergii)
Foto: Poul Evald HansenWahlbergs Hasselbrombær

Rubus wahlbergii (læst 2843 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Rosenordenen (Rosales)
Familie: Rosenfamilien (Rosaceae)

Kendetegn: En kraftig Hasselbrombær, der udmærker sig ved at være så godt som uden stilkkirter. Den har dog siddende punktkirtler i blomsterstanden, som undtagelsesvis kan blive lidt stilkkirtelagtige.

1. årsskudet er helt glat og med ret kraftige rette til skrå 4-7 mm. lange torne af omtrent samme længde, hvor der er ca. 5-15 pr. 5 cm. skud.

Det sammensatte blad er 5-delt og endebladet har tydelig hjerteformet grund og en 1-2 cm. lang tilspidsning der er betydeligt mere brat end hos Spidsbladet Hasselbrombær. Bladets overside er helt eller næsten glat.

I blomsterstanden er tornene krumme og med mørk basis.Den er tæt hvidgråt filtet, men kun med spredte punktkirtler.

Kronbladene er lysorosa og afrundede. Støvknapperne er uden hår; frugtknuden er nogle gange håret; bægerbladene er hvidefiltede og bliver efterhånden nedadrettede.

Variation: Der er betydeligt variation i bladformen, men den hjerteformede grund og den næsten glatte overside er en konstant karakter.

Forveksling: Wahlbergs Hasselbrombær spottes ret let på den kraftige vækst (næsten som Armensk Brombærs) og de glatte 1. årsskud samt det (næsten) totale fravær af stilkkirter. Hertil den hjerteformede bladgrund på endebladet. Der er dog en række forvekslingsmuligheder, som skal tages i betragtning.

R. glauciformis har noget lignende bladfacon, men kendes let på de voksklædte skud.

R. walsemanii har tydeligt bredere, omvendt ægformede blade med en langt mere tydelig afsat spids.

Spidsbladet Hasselbrombær har endeblad, der er smallere med en længere og smallere tilspidsning og er tydeligt ru på undersiden. Endebladet har ikke nær så udpræget hjerteformet grund som hos Wahlbergs Hasselbrombær.

R. lidforsii har langt færre og tydeligt buede torne på 1. årsskuddet, men et ret lignende endeblad.

R. horridus har et lignende endeblad, men 1. årsskudets stængel er hetorkant (med torne af forskellig størrelse) og har mange stilkkirtler.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Spidsbladet Hasselbrombær, Håret Hasselbrombær, Lindbloms Hasselbrombær, Opret Brombær, Armensk Brombær

Biologi: Biologien er som de øvrige brombærs m.h.t. apomiksis m.v. - Se f.eks. beskrivelsen ved Håret Hasselbrombær, hvor Hasselbrombærs oprindelse som stabiliserede hartshybrider også er forklaret..

Levested: Den vokser i skovkanter, langs veje, i ikke for tætte krat o.s.v.

Udbredelse: Den er vel nok vores mest udbredte Hasselbrombær i Danmark. Den findes mere eller mindre hyppigt på størstedelen af Sjælland, på Bornholm, Lolland-Falster-Møn, i Øst-,Nord- og Vestjylland. Den er kun næsten fraværende i Midtjylland og det vestlige Sønderjylland. Den er hyppigst på Djursland, i Norøstsjælland, omkring Vejle og på Bornholm.

I Hovedstadsområdet er den f.eks. hyppig omkring Søndersø.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Wahlbergs Hasselbrombær.

Hvornår ses den? Den blomstrer juni-juli, lidt tidligere end egentlige brombær.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 07-08-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 21-08-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Nordiske Brombær, Anfred Pedersen og Jens Christian Schou, AAU-Reports 1992, ISBN 87-87600-28-5.

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Den Ny Nordiske Flora har en hel del farveillustrationer af brombærsmåarter. Nordiske Brombær har detaljerede stregtegninger udført af Jens Christian Schou. Nordiske Brombær har på udgivelsestidspunktet i Danmark alle i landet forekommende anerkendte småarter af egentlige brombær og hasselbrombær med; den har klassiske bestemmelsesnøgler så vel som synoptiske nøgler. Nordiske Brombær er desværre udsolgt fra forlaget og svær at opdrive antikvarisk. Man kan evt. prøve hos The Library, Botanical Institute, University of Aarhus, Nordlandsvej 6, DK-8240 Risskov, Denmark.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator