Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
25. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Det Hvide L (Nymphalis vaualbum)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Det Hvide L (Nymphalis vaualbum)
Foto: Magnus Vest HebsgaardDet Hvide L

Nymphalis vaualbum (læst 4104 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Takvingefamilien (Nymphalidae)

Kendetegn: Vingefanget er på 59-71 mm. Vingeformen er meget kantet, med spidser og fordybninger. Grundfarven på vingeoversiden er rav-orange. På hele vingeoversiden er der spredte gule eller brune områder, på forvingen desuden flere store, sorte pletter. Vingesømmen på både for- og bagvinger er brun. På forvingernes spids (og ved bagvingernes kant) er der en stor hvid plet. Begge vingeundersider er gråbrune, i flere forskellige nuancer.

Forveksling: Det Hvide L kan forveksles med Det Hvide C, men denne er noget mindre og mangler den karakteristiske hvide plet ved forvingeoversidens spids.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Det Hvide C

Biologi: Det Hvide L holder typisk til i skove, hvor den er godt camoufleret på træstammer og i vissent løv, med sin gråbrune underside. Den overvintrer som voksen sommerfugl i f.eks. hule træer eller under løs bark, hvorfra den kommer frem i det tidlige forår.

Larverne findes oftest på Elm eller Pil, men kan også leve på Bævreasp. De er selskabelige, og lever i store fællesspind.

Levested: Det Hvide L flyver på skovenge og langs skovbryn med en tilstrækkelig god repræsentation af larvens foderplanter.

Udbredelse: Det Hvide L er i Danmark kun fundet i i alt 4 eksemplarer, alle fra 1901. 3 af eksemplarerne stammer fra Sønderby ved Ebberup på Vestfyn, hvor de blev fanget af skolelæreren P. Jørgensen af to omgange. Den første blev fanget på et vindue i slutningen af juli. Hoffmeyer & Knudsen skriver i 1938 at d. 28 juli skulle være den præcise dato for fundet, hvilket dog står i strid mod Langer (1958) og Stoltze (1996), hvor datoen er d. 29 juli. Eksemplaret er dog forsvundet siden 1990erne, så den fuldstændig præcise dato er måske ikke længere mulig at fastsætte. Man kan selvfølgelig også diskutere nødvendigheden af dette.

I høstperioden i efteråret 1901 fangede P. Jørgensen yderligere to slidte eksemplarer i Sønderby, disse er dog uden dato.

I 1901 fangedes yderligere endnu et dansk eksemplar, fundstedet var dog ikke Fyn, men en have ved strandvejen nord for København. En præcis lokalitet er ikke opgivet (hvilket også gør sig gældende med datoen). Finderen er V. Thomsen (Hoffmeyer & Knudsen angiver dog finderen som K. Wulff). Denne færdedes rigtig meget i Jægersborg Hegn (og boede selv i Søllerød), så man kunne forestille sig at det er i dette område, at fundet er gjort.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Det Hvide L.

Hvornår ses den? August-juni som voksen sommerfugl, maj-august som larve.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 29-01-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 10-04-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Christian Skat Hoffmeyer & V. Sigfred Knudsen: De danske Storsommerfugle, 1938.

Torben Wang Langer: Nordens Dagsommerfugle, 1958.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator