Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
14. oktober 2019
 

FelthåndbogenFoto/billede af Rundbladet Brombær (Rubus vestitus)
Foto: Bent-Ole Ludvigsen

Galleri:
Seneste billeder | aftagende blomstring | blomstrende individer | med frø/frugt | vegetative individer | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Rundbladet Brombær (Rubus vestitus)
Foto: Henry Nielsen


Foto/billede af Rundbladet Brombær (Rubus vestitus)
Foto: Linda Kjær-Thomsen


Foto/billede af Rundbladet Brombær (Rubus vestitus)
Foto: Birgit KnudsenRundbladet Brombær

Rubus vestitus (læst 4036 gange)

Klasse: Tokimbladede (Magnoliopsida)
Orden: Rosenordenen (Rosales)
Familie: Rosenfamilien (Rosaceae)

Kendetegn: Skud og blade er påfaldende tæt blødhåret. Bladenes overside er mørkgrøn, undersiden lyst gråfiltet.Kronbladene er oftest påfaldende rødrosa.Endebladet i det sammensatte blad er kredrundt til bredt ægformet med en lille påsat spids. Grifler og støvdragere er røde, og der er ofte hår på på støvdragerne.

Bladskuddene har ret få stilkkirtler, 1-5 pr. 5 cm. Der er 5-12 større torne pr. 5 cm., og tornene er rette og lilla-mørkerøde, dog i reglen med lys spids.

Blomsterstilkene er tæt filthårede med over 6 mørkerøde stilkkirtler og 4-8 rette til skrå torne.

Variation: De røde farver er ofte noget blegere, når planten står i skygge.

Forveksling: Når man bestemmer brombærsmåarter bør man være bevæbnet med en brombærflora, hvor vi på dansk har Nordiske Brombær, som desværre er udsolgtg fra forlaget, se litteraturliste. Bestemmelsen foregår bedst når der er både blomster og umodne frugter tilstede.

Rundbladet Brombær er en ret karakteristisk og ret let kendelig brombær, men det kræver nogen erfaring at genkende den. Man spotter den ofte på det næsten kredsrunde endeblad med lille påsat spids, den generelt lådne fremtræden og de rosarøde blomster samt de rette, mørkrøde (bortset fra spidsen) torne på bladskuddet.

R. macrothyrsus der også har røde kronblade, støvdragere og grifler, har endeblad, som er kantet-ægformet og skrå til svagt krumme torne på bladskuddet.

R. pyramidalis har kantet omvendt ægformet endeblad og påfaldende svagt hårede bladskud med rødfodede skrå til svagt krummede torne.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Armensk Brombær, Opret Brombær, Fliget Brombær, Håret Hasselbrombær

Biologi: Brombær er en apomiktisk gruppe, hvor der dannes spiringsdygtige frø uden befrugtning og reduktionsdeling. Se omtalen heraf under Fliget Brombær og Armensk Brombær.

Artsnavnet vestitus betyder "håret".

Rubus, der betegner slægten, er det gamle latinske navn for Brombær. - Det (konsruererde?) danske slægtsnavn "Klynger" sigter til vækstformen (planten "klynger" sig til andre planter); det bruges ikke i særlig stor udstrækning, og er nok på vej ud af dansk.

Levested: Rundbladet Brombær hører til de forholdsvis almindelige og ret udbredte brombærsmåarten. Den ser ud til at have en vis forkærlighed for kalkrig jord.

Udbredelse: Den findes mest på Lolland-Falster-Møn, Sydsjælland, Fyn og i det østlige Sønderjylland. Men den har også forekomster i Nord- og Nordvestjylland. Den er iagttaget som pioner på husmusfattig, kalkrig bund i motorvejsudfletninger o.l.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Rundbladet Brombær.

Hvornår ses den? Den blomstrer juli-august.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Poul Evald Hansen d. 07-08-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Poul Evald Hansen d. 27-08-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Nordiske Brombær, Anfred Pedersen og Jens Christian Schou, AAU-Reports 1992, ISBN 87-87600-28-5.

Den Ny Nordiske Flora (På dansk ved Jon Feilberg,ISBN 87-02-02997-9)

Den Ny Nordiske Flora har en hel del farveillustrationer af brombærsmåarter. Nordiske Brombær har detaljerede stregtegninger udført af Jens Christian Schou. Nordiske Brombær har på udgivelsestidspunktet i Danmark alle i landet forekommende anerkendte småarter af egentlige brombær og hasselbrombær med; den har klassiske bestemmelsesnøgler så vel som synoptiske nøgler. Nordiske Brombær er desværre udsolgt fra forlaget og svær at opdrive antikvarisk. Man kan evt. prøve hos The Library, Botanical Institute, University of Aarhus, Nordlandsvej 6, DK-8240 Risskov, Denmark.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator