Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
23. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)
Foto: Ken Jensen

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)
Foto: Ken Jensen


Foto/billede af Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)
Foto: Henrik Thomsen


Foto/billede af Sørgekåbe (Nymphalis antiopa)
Foto: Niels Tønnes PetersenSørgekåbe

Nymphalis antiopa (læst 14991 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Takvingefamilien (Nymphalidae)

Kendetegn: Vingefang: 70-80 mm. Den er dermed en af de største danske dagsommerfugle. Den er meget let genkendelig med den lysegule vingesøm, som står i kontrast til resten af vingen med dens mørke grundfarve med blå pletter.

Larven er udvokset ca. 50 mm lang. Grundfarven er sort med fine hvide prikker. Overalt har den fine grå hår og kraftige sorte torne. Langs ryggen ses en række store blodrøde pletter. Den store puppe er grå med torne, og æggene er gule.

Variation: Vingesømmen kan falme meget og blive helt hvid.

Forveksling: Sørgekåben er meget karakteristisk og kan ikke forveksles med andre danske dagsommerfuglearter. I flugten er der dog mulighed for forveksling med fx Dagpåfugleøje, der også virker mørk, men Sørgekåben er lige en tak større og svæver gerne væsentligt mere.

Biologi: Sørgekåben overvintrer i hule træer, under bark og i brændestabler. Æggene lægges på tynde kviste af pil (Salix), birk (Betula), elm (ulmus) eller Bævreasp (Populus tremula). Larven lever i 6-7 uger. Den forpupper sig i lav vegetation og klækkes efter ca. 3 uger. Larvernes længere udviklingstid - sammenlignet med Dagpåfugleøje og Admiral - er nok en af forklaringerne på, at Sørgekåben kun formår at producere afkom i de mest solrige egne af landet, hvor mikroklimaet er tilpas varmt. I mere normale somre når larverne simpelthen ikke at fuldende udviklingen.

Levested: Sørgekåbe er knyttet til skovbryn, skovlysninger og andre lysåbne områder med pil, birk og elm. Tiltrækkes især af blomstrende pilebuske efter overvintring, og ellers af nedfaldsfrugt, blomstrende tidsler og saft fra sårede træer. Ses ofte i haver, hvor den gerne kommer til rødvinslokning.

Udbredelse: Sørgekåbe svinger utrolig meget i udbredelse. Nogle år ses kun få individer, mens den i andre år er vidt udbredt. Den kan træffes strejfende i hele landet, men er dog hovedsagelig udbredt i Østdanmark.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Sørgekåbe.

Hvornår ses den? Sørgekåbe flyver efter overvintring fra marts til juni. En ny generation flyver fra sidst i juli til oktober.

Status: Arten er relativt sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 09-04-2006. Beskrivelsen er senest redigeret af Anni Lene Nielsen d. 07-03-2011.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Stoltze, M (1996): Danske Dagsommerfugle, Gyldendal
Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator