Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
20. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Snippe (Entelurus aequoreus)
Foto: Philippe Provencal

Galleri:
Seneste billeder | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Snippe (Entelurus aequoreus)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Snippe (Entelurus aequoreus)
Foto: Jørn Skeldahl


Foto/billede af Snippe (Entelurus aequoreus)
Foto: Philippe ProvencalSnippe

Entelurus aequoreus (læst 5187 gange)

Klasse: Benfisk (Actinopterygii)
Orden: Nålefiskordenen (Syngnathiformes)
Familie: Nålefiskfamilien (Syngnathidae)

Kendetegn: Snippen er en nålefisk og er den største af næbsnogene, hvilket vil sige at, fisken hverken har hale-, gat- eller brystfinner. Svømningen sker ved den langstrakte rygfinne. Fisken kan blive 60 cm lang for hunnernes vedkommende og 40 cm for hannernes. Farven er variabel men almindeligvis er der en gullig grundfarve med smalle lodrette lyseblå striber.

Variation: Farven kan variere en del. Fiskene kan være mørke i grundfarve. Den gullige grundfarve kan også være grønlig. De lyseblå tværstriber er som regel tilstede, men kan være udviskede.

Forveksling: Snippen kan forveksles med de andre nålefisk, men tangnålene kan kendes på, at de har halefinne. Den kendes fra de andre næbsnoge på, at gattet findes under den bageste del af rygfinnen, mens den findes under den forreste del hos næbsnogene. Kan ofte kendes på størrelsen, da ingen af vore nålefisk bliver så store. Stor næbsnog bliver maks. 30 cm lang. Den eneste nålefisk, som kommer op i samme længde som snippen er stor tangnål, som kan blive max 50 cm lang, men den er let at kende, da den er meget mere kantet og med tydelig halefinne.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Stor Tangnål, Almindelig Tangnål

Biologi: Snippen lever i tangbæltet, men kan træffes ned til 100 m dybde. Personligt observerede jeg en snippe på 20-22 m dybde i Norge for foden af en klint, som dog var tæt besat med tang ned til 12 m dybde. Æglægningen foregår i juni-juli, hvor hunnerne klæber mellem 400 - 1000 æg på bugen af flere hanner. Hannerne mangler rugeposer, så øggene fæstnes i et slimlag. Føden består af små krebsdyr og fiskeunger og vel generelt af alle de smådyr, som fiskene kan gabe over.

Levested: Fiskene i Danmark findes på stenrev, hvor der et en yppig tangflora. Den findes ikke i Østersøen.

Udbredelse: Arten er udbredt fra Portugal og til Nordnorge og også ved Island. Den bliver sjældnere nord for Trondheimsfjorden. Den er ikke i Østersøen.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Snippe.

Hvornår ses den? Arten es bedst under dyk eller snorkling på vore stenrev eller havnemoler på steder med god tangvegetation.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Philippe Provencal d. 13-11-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Philippe Provencal d. 13-11-2013.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Bent j. Muus m. fl. Havfisk og fiskeri, Gads forlag 1998.

Moen, F.E og E. Svenson, Dyreliv i havet, Kom Forlag, Kritiansund, 1999.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator