Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
26. juni 2019
 

Felthåndbogen



Foto/billede af Mørkbuget Knortegås (Branta bernicla bernicla)
Foto: Anni Nielsen

Galleri:
Seneste billeder | 1. kalenderår | adulte | juvenile | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Mørkbuget Knortegås (Branta bernicla bernicla)
Foto: kai nissen


Foto/billede af Mørkbuget Knortegås (Branta bernicla bernicla)
Foto: Erhardt Ecklon


Foto/billede af Mørkbuget Knortegås (Branta bernicla bernicla)
Foto: Jakob Sørensen



Mørkbuget Knortegås

Branta bernicla bernicla (læst 9857 gange)

Klasse: Fugle (Aves)
Orden: Andefugle (Anseriformes)
Familie: Svaner, gæs og ænder (Anatidae)

Kendetegn: Knortegåsen er vores mindste gåseart med en kropsvægt på 1 1,5 kg. Den kendes på en mørk fremtoning, en hvid halsring og en helt hvid bagende. Arten er opdelt i tre racer, hvoraf lysbuget og mørkbuget knortegås er almindelige i Danmark. Mørkbuget knortegås er, som navnet antyder, kendetegnet ved at have en mørk bug. Den tredje race er sortbuget knortegås.

Forveksling: Mørkbuget knortegås kan forveksles med den lysbugede og den sortbugede, men ses de på tæt afstand eller i kikkert er det nemt at se forskel. Der er endvidere forskel i geografisk udbredelse mellem racerne og ser man en knortegås øst for Storebælt kan man være ret sikker på at det er en mørkbuget (men tjek alligevel). I den nordvestlige del af landet er lysbuget knortegås den almindeligste. Den sortbugede er en sjælden gæst.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Lysbuget Knortegås, Knortegås

Biologi: Mørkbuget Knortegås lever om efteråret af vandplanter, om foråret hyppigere af planteføde på strandengene. De fleste mørkbugede knortegæs ses på steder, hvor der er ålegræsbede eller drivende ålegræs og på de store forlande i Vadehavet med græsningsmuligheder. Gennem vinteren og foråret opbygger de fedtdepoter, der er store nok til, at de kan flyve til de arktiske ynglepladser, for de flestes vedkommende kun med stop i Hvidehavet, omend et ret anseligt antal fugle raster i områder i den Vestlige Østersø.

Levested: I Danmark forekommer de mørkbugede knortegæs primært i Vadehavet og i Østdanmark under trækket. De kan dog træffes i hele landet.

Udbredelse: Mørkbuget knortegås yngler langs kysten af det Sibiriske ishav og trækker gennem Østersøen og Danmark om efteråret for at overvintre i Vesteuropa syd for Danmark. Om efteråret er Vadehavet den vigtigste rasteplads og gæssene tager kun kortvarigt ophold i de øvrige danske farvande.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Mørkbuget Knortegås.

Hvornår ses den? Gæssene forlader ynglepladserne i slutningen af august eller først i september og trækker til hovedovervintringspladserne i Vadehavet hvor fuglene opholder sig i størstedelen af året til slutningen af maj.

Status: Arten er almindelig i Danmark [?]




Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Thomas Eske Holm d. 20-03-2010. Beskrivelsen er senest redigeret af Thomas Eske Holm d. 20-10-2010.
Se historik
.





Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator