Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
24. februar 2020
 

FelthåndbogenFoto/billede af Skov-Bjergrandøje (Erebia ligea)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Skov-Bjergrandøje (Erebia ligea)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard


Foto/billede af Skov-Bjergrandøje (Erebia ligea)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard

Figur 1.

Skov-Bjergrandøje

Erebia ligea (læst 2930 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Takvingefamilien (Nymphalidae)

Kendetegn: Vingefanget er på 35-45 mm. Oversiden er mørkebrun, med et rødt, bugtet bånd indeholdende en kæde af sorte øjepletter, på hver vinge. Undersiden er mere lysebrun, med et rødt bånd på hver forvinge (også indeholdende sorte øjepletter), mens der på bagvingerne blot er nogle få øjepletter, hver omsluttet af en rød ring.

Forveksling: Kan grundet sin karakteristiske over- og underside ikke forveksles med andre danske dagsommerfugle.

Biologi: Skov-Bjergrandøje er en ivrig blomsterbesøger, der søger til et bredt udvalg af nektarplanter. Den ses ofte sole sig på sten, blade eller grene.

Larven overvintrer som klækningsklar i ægget. I Skandinavien lever den formentlig på Milliegræs, men længere sydpå i Europa angives adskillige andre græsarter som foderplanter.

Levested: Skov-Bjergrandøje er i Danmark kun fundet som strejfer, men i Sverige, hvor arten er hjemmehørende, lever den bl.a. i skovlysninger eller på små skovenge, hvor den optræder talrigt fra 1000 meters højde og opefter.

Udbredelse: Skov-Bjergrandøje er ikke hjemmehørende i Danmark, hvorfra 5 gamle fund er kendt. Det første daterede fund stammer fra Søllinge på Vestfyn, hvor en lettere affløjet han blev fanget i 1911. I 1934 blev et eksemplar fanget ved Greve Strand, ved København, i 1965 et eksemplar i Tranum, Nordøstjylland, og i 1979 blev endnu et eksemplar fanget på Christiansø, indtil videre det seneste danske fund. På Zoologisk Museum i København står et eksemplar fra "Refsnæs" v. Kalundborg (Refsnæs er det gamle navn for Røsnæs). Allerede i 1938 angiver Hoffmeyer & Knudsen at dette eksemplar er et gammelt fund, og det passer fint med at Strøm i 1891 skriver følgende om Skov-Bjergrandøje: "Angives at være taget i flere Exemplarer paa Refsnæs". Eksemplaret på Zoologisk Museum kan meget vel være et af af disse eksemplarer, og er i så fald fra før 1891. Langer skriver i 1958 at Skov-Bjergrandøje formentlig kun optræder som indslæbt og/eller som tilflyver i Danmark. Denne opfattelse bør man dog måske revurdere med de gamle angivelser fra Røsnæs, især da den i resten af Skandinavien også lever i lavlandet.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Skov-Bjergrandøje.

Hvornår ses den? Flyvetiden i juli-august, larven fra september til juni.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 01-02-2013. Beskrivelsen er senest redigeret af Magnus Vest Hebsgaard d. 12-08-2014.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
V. Strøm: Danmarks større Sommerfugle, 1891.

Christian Skat Hoffmeyer & V. Sigfred Knudsen: De danske Storsommerfugle, 1938.

Torben Wang Langer: Nordens Dagsommerfugle, 1958.

Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondatapolitik | Translator