Forside» I samarbejde med Naturhistorisk Museum Aarhus Log ind | Opret profil | Hjælp
fyld
25. marts 2018
 

FelthåndbogenFoto/billede af Perlemorrandøje (Coenonympha arcania)
Foto: Jørn Skeldahl

Galleri:
Seneste billeder | imago | id-billeder | situationer/adfærd

Foto/billede af Perlemorrandøje (Coenonympha arcania)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard


Foto/billede af Perlemorrandøje (Coenonympha arcania)
Foto: Magnus Vest Hebsgaard


Foto/billede af Perlemorrandøje (Coenonympha arcania)
Foto: Magnus Vest HebsgaardPerlemorrandøje

Coenonympha arcania (læst 3108 gange)

Klasse: Insekter (Insecta)
Orden: Sommerfugle (Lepidoptera)
Familie: Takvingefamilien (Nymphalidae)

Kendetegn: Forvingeoversiden er orange, med tydelige, mørke ribber, og mørk vingesøm, mens bagvingeoversiden er brunlig. Forvingeundersiden er orange, med et svagt mørk vingesøm. Bagvingeundersiden er brunlig, med en hvid plamage, hvori der er 4-5 øjepletter. Desuden er der på bagvingeundersiden en enkelt isoleret øjeplet.

Variation: Antallet af øjepletter på bagvingeundersiden kan variere, men oftest er der 5 i alt, hvilket gælder for begge køn.

Forveksling: Kan forveksles med sin slægtning, Herorandøje, Coenonympha hero. Denne kendes lettest fra Perlemorrandøje, på den hele række af øjepletter på bagvingeundersiden, som hos Perlemorrandøje består en en enkelt kort række af øjepletter, og en enkelt isoleret plet for enden. Derudover er grundfarven på Herorandøjes forvingeunderside brun, ikke orange som hos Perlemorrandøje.

I felthåndbogen kan du læse mere om: Herorandøje

Biologi: Som mange andre randøjer, flyver Perlemorrandøje i meget lav højde, mellem græs og andre planter. Den tilbringer en stor del af tiden med at sole sig, men går ikke af vejen for at suge nektar på diverse lave planter, som f.eks. Kællingetand.

Larven lever overvintrende på Fåresvingel, hvor den om dagen opholder sig inde i græstuen, og om natten kommer frem for at æde.

Levested: I Danmark var/er levestedet lysninger i egekrat.

Udbredelse: Perlemorrandøje er i Danmark kun fundet på en håndfuld jyske lokaliteter, næsten alle i omegnen af Viborg. "Højborgen" var Hald Ege, hvor arten er fundet i antal fra sin opdagelse i 1924, til 1996 inden den forsvandt fra lokaliteten.

De andre danske lokaliteter var: Grimstrup Krat (fra 1922 til 1968, talrig), Gårsdal Krat (fra 1962 til 1987, talrig), Mønsted (6 eks. fra 1968 til 1974), Daugbjerg (2 eks., 1956) og Nørholm v. Varde (2 eks., 1922 1 eks. med ukendt dato). Desuden et uverificeret fund fra Løvenholm (1 eks., 1989).

Perlemorrandøje er sandsynligvis uddød i Danmark, men muligheden for en overset bestand på enten en ny eller gammelkendt lokalitet, er stadig eksisterende.

Log på for at se et kort over Naturbasens observationer af Perlemorrandøje.

Hvornår ses den? Imago i juni-juli, larven fra august til juni.

Status: Arten er sjælden i Danmark [?]

Atlasprojekt: NYT Se arten på Sommerfugleatlas.dk
Denne beskrivelse er skrevet/redigeret af en til flere personer baseret på en 1. udgave skrevet af Magnus Vest Hebsgaard d. 16-09-2011. Beskrivelsen er senest redigeret af Emil Bjerregård d. 15-11-2017.
Se historik
.

Litteratur brugt til denne beskrivelse:
Per Stadel Nielsen: Den lille Grå, 2000.

Michael Stoltze: Danske Dagsommerfugle, 1996.

Klik her for avanceret søgning i observationerne


Om www.fugleognatur.dk | Indhold | Vilkår | Kvalitetssikring | Hjælp | Retningslinier | Ordforklaring | Persondata | Translator